Sannfinländska unga chockar med prygelvideo mot skolsvenskan

– Det här är helt förfärligt – jag uppfattar budskapet som hatretorik, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson om videon där en halvnaken Sebastian Tynkkynen piskas. Hon kräver Sannfinländarnas ordförande Timo Soini på svar.

Plågsamt värre. Sannfinländarnas Sebastian Tynkkynen piskas frenetiskt i partiets ungdomsförbunds video mot skolsvenskan.
Sannfinländarnas ungdomsförbund går till en ny, ursinnig attack mot den obligatoriska skolsvenskan. Den här gången har kampanjen religiösa förtecken: i en video som publicerats på förbundets Facebooksida kryper ordförande Sebastian Tynkkynen, iförd bara ett höftskynke, mödosamt upp för Domkyrkans trappor.
I vinterkylan plågas och piskas den halvnakna Kristusgestalten Tynkkynen av figurer i svarta uniformer och ansiktsmasker. Åtminstone en av maskerna ser ut att föreställa SFP:s tidigare ordförande Stefan Wallins ansikte.
I bakgrunden hörs en mässande röst som parafraserar bönen Fader vår.
"Helgat vare ditt obligatorium, såsom vid kusten, så ock i inlandet ... förlåt oss vårt förnuft, liksom ock vi förlåter oss själva, som velat ha internationalisering. Inled oss icke i språkfrihet, utan håll oss kvar i tvånget", lyder den sannfinländska bönetravestin i fri översättning.
Den skoningslöst pryglade Sebastian Tynkkynen fortsätter sitt plågsamma kravlande uppför stentrapporna medan texten "Inget är obligatoriskt, utom att dö och att studera svenska" seglar förbi i rutan. Därefter uppmanar Sannfinländarna sina anhängare att gå med i kampen mot den obligatoriska skolsvenskan.

Henriksson: "Svartmålar svenskan"

Vid lunchtid på onsdagen hade videon redan setts över 150 000 gånger. I SFP:s läger väcker tilltaget ont blod.
– Det är förfärligt smaklöst och sorgligt att man vill föra politisk kampanj genom att sprida den här typen av videor, med ett budskap som åtminstone jag förliknar vid hatretorik, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.
Hon uppfattar videon som en kränkning både mot svenskan i Finland och mot religionsfriden.
– Man är ute efter att svartmåla svenskan och sätta in den i en kontext där Jesus blir piskad vid Domkyrkan. Sannfinländarnas ungdomsförbund är ute efter maximal publicitet, och deras mål är ju att göra Finland enspråkigt finskt.

Tänker ni vidta några åtgärder?

– Jag kräver Timo Soini på ett svar, jag vill på allvar veta var han står. Och Jari Lindström, i egenskap av justitieminister – är det här ett budskap han står bakom? Det är synd att det gått så långt i det här landet att man publicerar den här typen av videor.
Stefan Wallin, tidigare SFP-ordförande vars ansikte figurerar i videon, har följt piskspektaklet på distans. Han gör ett uppehåll i semesterfirandet för att kommentera saken per e-post:
– Det ser ut som om kläppen på trappan har blöja på sig. Det visar väl på vilken mognadsnivå sannungfinnarnas tankevärld är, skriver Wallin.
Wallins hälsning till dem som står bakom videon lyder så här:
– De borde först få lite språkdusch innan det är dags för den obligatoriska nyttosvenskan.
HBL har försökt nå Sannfinländarnas ordförande Timo Soini och partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo för kommentarer.
Riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho meddelar att riksdagsgruppen inte kommenterar ungdomsförbundets förehavanden.
ANDRA LÄSER