Granlund och Manninen hittade snabbt varandra – lejonens förstakedja levererar

Mikael Granlund ersatte lillebror Markus i lejonens förstakedja och tillsammans med Sakari Manninen och Teemu Hartikainen bildar han nu en av VM:s giftigaste trior.

Sakari Manninen (i mitten) har visat att han kan leda lejonen till framgång.
Filip Saxén
18.05.2022 15:00 UPPDATERAD 19.05.2022 07:09
Då lejonen vann OS-guld i Peking i februari glänste lagets första kedja med Markus Granlund, Sakari Manninen och Teemu Hartikainen.
Trion har spelat tillsammans i KHL i Salavat Julajev Ufa och hittat en fantastisk kemi och ett fint samspel där trion tillsammans är mer än summan av dem individuellt.
Därför kom det som ett stort bakslag för tränaren Jukka Jalonen då Granlund måste tacka nej till spel i hemma-VM på grund av hälsoskäl.
Den stora frågan var förstås vem som skulle ersätta Granlund och om spelaren som gör det kan hitta samma samspel med Manninen och Hartikainen.
I den första matchen i VM var det Jere Innala som fick chansen. Men trots att det blev en 5–0-seger över Norge lyckades förstalinan inte producera några poäng.
Till den andra matchen hade NHL-stjärnan Mikael Granlund – Markus Granlunds storebror – anlänt till VM och det var ett naturligt val för Jalonen att låta storebror ta lillebrors plats i förstakedjan.
Granlund och Manninen är båda från Uleåborg och har spelat i samma juniorlag som unga. Men inför lördagens VM-match mot Lettland hade duon aldrig spelat i samma kedja.
Det har inte synts i de två första matcherna tillsammans.
Granlund påminner om Granlund och NHL-brodern har snabbt hittat en gemensam melodi med Manninen och Hartikainen.
Granlund och Manninen stor för finesserna medan Hartikainen sliter, river och gör utrymme för de två skickliga spelarna.
– De är rätt lika som spelare vilket förstås hjälpt oss att hitta varandra. De är smarta spelare som läser spelet väl, de är oerhört skickliga och starka i närkamper , säger Manninen.
Efter att ha blivit på noll i den första matchen har Manninen vaknat till liv och visat varför han är lagets förstacenter.
Då lejonen besegrade Lettland med 2–1 stod han för 1+1 och i segermatchen mot USA (4–1) stod han för 1+2. Efter tre matcher är Manninen poängbäst i laget.
– Det är klart det känns bra att själv få producera. Vi får mycket ansvar i spel i numerärt läge och då ska vi också göra mål. Skönt att det lyckats redan i början av turneringen, säger Manninen.
Tvåa i den interna poängligan är Granlund som stått för 2+2 på två matcher.
Med andra ord behöver varken lejonfansen eller Jalonen längre fundera över hur lagets första kedja ska fungera eller om trion Hartikainen, Manninen och Granlund den äldre ska klara av att bära laget då det behövs.
Trions samspel har fungerat kanske till och med överraskande bra med tanke på att de bara haft tid att träna tillsammans några gånger och spela ett par matcher.
Det enda lilla orosmomentet är att trion hittills främst producerat i powerplay.
Spelet i specialsituationerna har varit lejonens trumf hittills i VM – precis som det var då laget vann guld i Peking.

ANDRA LÄSER