Melodifestivalen: fyra bidrag får en andra chans

Åtta bidrag ska bli fyra när de sista platserna i Melodifestivalens final ska bokas.

Shirley Clamp "wailar" i gång Andra chansen. Foto: Claudio Bresciani/TT
06.03.2021 21:19 UPPDATERAD 06.03.2021 23:23
Andra chansen är sista anhalten innan den stora finalen i Melodifestivalen brakar loss.
Kvällens programledare, Melodifestivalveteranen Shirley Clamp, inledde med att bjuda på vokalgymnastik, men hennes "wailande" avbröts skämtsamt av en producent som uppmanade Clamp att rulla i gång kvällens avgöranden.

Jämna dueller

Blir det latinopop eller hårdrock, revykuplett eller inlagd Lars Winnerbäck som går till final?
Andra chansen bjuder på jämna dueller om man får tro kritikerna – men bidragen har inget med toppstriden att göra.
I kvällens första duell ställs Alvaro Estrellas latinopopbidrag mot hårdrockarna i bandet Lillasyster.
Ett svårtippat möte, tycker GP:s Johan Lindqvist.
– Det är två olika låtar och det blir nog ganska tajt. Men magkänslan säger Lillasyster. De har publik ute i landet på ett sätt som Estrella kanske inte har och hårdrockarna brukar sluta upp bakom det bidrag som finns kvar, säger han.

"En grön spetsgardin"

I den andra duellen tävlar skåningarna Frida Green och Paul Rey mot varandra med varsin ballad.
– Det här är duellen som borde döpas om till "Den stora sömnen", eftersom det inte är så mycket som kommer att hända i den, men jag tror att Paul Rey går till final. Det är en bättre låt, säger Aftonbladets Markus Larsson.
Dagens Nyheters Kajsa Haidl tror också på Paul Rey.
– Han har en personlighet som strålar ut på ett helt annat sätt. Frida Green har på sig en grön spetsgardin med insydda axelvaddar. Bredvid den spetsgardinen blir Paul Rey hypermodern, säger hon.
I nästa möte ställs veteranunderhållarna Eva Rydberg & Ewa Roos mot singer-songwritern Clara Klingenström. Den senare är Kajsa Haidls favorit i Andra chansen.
– Eva och Ewa är något slags dagis-hit har jag hört. Clara Klingenströms publik är lastgammal i jämförelse. Här får föräldrarna sätta något slags gräns och installera barnlås på hjärtröstandet. Här är det Clara som ska gå vidare. Hon har en väldigt bra låt, en älskvärd personlighet och hon känns äkta.

"Inlagd Lars Winnerbäck"

Johan Lindqvist påpekar att Eva och Ewa redan ligger på Svensktoppen och har många visningar på Youtube. Men han tror ändå att Klingenström tar hem matchen.
– Hon har nått ut med sin berättelse och den kan nog många engagera sig i. Jag kikade på Lars Winnerbäcks Facebook-sida och där är det många som är intresserade av Clara Klingenström.
Markus Larsson håller med.
– En gammal revykuplett mot något som låter som Cajsa Stina Åkerström med lite inlagd Lars Winnerbäck vid sidan av tallriken. Här tror jag att Clara Klingenström slår ut den äldre versionen av Samir och Viktor, säger han.
Kvällens sista duell är den svåraste att tippa, tycker Larsson.
– Här är det två artister som har ungefär samma problem – deras nummer är inte där. Efraim ser ut som om hans kropp uppträder med en annan låt än den han sjunger. Ibland är Klara Hammarströms röst i de svåra partierna lika malplacerad som hennes schlagerrustning, säger han.
Ingen av experterna tror att bidragen har någon chans att ge sig in i finalens toppstrid.
– Vissa år har det smugit upp någon från andra chansen, men jag har väldigt svårt att se att någon av de här skulle kunna utmana utmana Tusse, Dotter och Eric Saade, säger Johan Lindqvist.

Duell 1:
Alvaro Estrella: "Baila baila"
Lillasyster: "Pretender"
Duell 2:
Frida Green: "The silence"
Paul Rey: "The missing piece"
Duell 3:
Eva Rydberg & Ewa Roos: "Rena rama ding dong"
Clara Klingenström: "Behöver inte dig i dag"
Duell 4:
Klara Hammarström: "Beat of broken hearts"
Efraim Leo: "Best of me"

ANDRA LÄSER