Ny stor massafabrik i norr oroar De gröna

De gröna ser stora miljörisker med Metsä Groups fabriksplaner i Kemi men SDP:s ordförande Antti Rinne är inte lika skeptisk.

Krista Mikkonen, ordförande för De grönas riksdagsgrupp, är orolig för hur Metsä Groups planer på en ny träförädlingsfabrik i Kemi påverkar miljön.
Krista Mikkonen, ordförande för De grönas riksdagsgrupp, kräver att skogsindustrin tar sitt ansvar för klimatet. Enligt Mikkonen väcker Metsä Groups planer på en stor träförädlingsfabrik i Kemi många frågor.
Enligt Metsä Group skulle den nya träförädlingsfabriken bli den största på norra halvklotet och producera 1,5 miljoner ton cellulosa per år. Det slutgiltiga beslutet om investeringen kan göras tidigast år 2020.
Mikkonen säger att fabriken skulle öka behovet av skogsavverkning i Finland. Enligt Metsä Groups uppskattning skulle fabriken förbruka 7,6 miljoner kubikmeter virke per år.

"Hur garantera naturens mångfald?"

År 2017 avverkades sammanlagt 72 miljoner kubikmeter skog för skogsindustrins bruk eller som skogsflis och brännved, enligt Naturresursinstitutet Luke. Avverkningsmängden har vuxit sedan dess men enligt Mikkonen måste utvecklingen stoppas.
– Hur kan man garantera naturens mångfald när skogsbruket är den största enskilda orsaken till att arter försvinner redan med de nuvarande avverkningsmängderna? Hur påverkar de ökande avverkningarna i norr regionens andra näringsgrenar som turismen och renskötseln, frågade Mikkonen i sitt tal till De grönas partidelegation på söndagen.
SDP:s ordförande Antti Rinne utsågs till regeringssonderare på fredagen.
Enligt Mikkonen hämmar skogsavverkningarna kolsänkornas tillväxt, och hon vill veta hur staten ska kompensera för den förlusten.

Rinne beredd att investera

Mikkonens uttalanden är betydligt mer pessimistiska än regeringssonderaren Antti Rinnes (SDP). Rinne uppskattade på lördagen till Yles program Morgonettan att avverkningsmängden i Finland hålls på en hållbar nivå även om Metsä Group bygger sin fabrik i Kemi.
Rinne sade också att han är beredd att göra investeringar i infrastruktur för att hjälpa fabriksprojektet framåt.
De grönas ordförande Pekka Haavisto höll i likhet med Mikkonen ett tal inför partidelegationen på söndagen. Haavisto sade att De gröna vill göra nedskärningar i statliga understöd som är skadliga för miljön men nämnde inte träförädlingsfabriken i Kemi i talet.
Antti Rinne inledde regeringssonderingen i fredags. SDP har 40 riksdagsledamöter medan De gröna har 20.

ANDRA LÄSER