Svensk medaljtrippel i VM – nordisk dubbelseger i medaljligan

Sebastian Samuelsson tog VM-guld och Martin Ponsiluoma VM-silver i herrarnas masstart i tyska Oberhof. Hanna Öberg fullbordade den svenska fullträffen med ett ytterligare guld. Tero Seppälä var bästa finländare på tionde plats.

Sveriges Sebastian Samuelsson tog guld i herrarnas masstart. Martin Ponsiluoma syns i bakgrunden.
19.02.2023 14:39 UPPDATERAD 19.02.2023 18:23
Söndagens masstarter avslutar skidskytte-VM. Herrarna var först ut och det mesta handlade om hur man skulle knäcka suveräne Johannes Thingnes Bø – som hade vunnit fyra individuella guld hittills under mästerskapet.
Nu har man hittat svaret.
Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma rivstartade loppet med ett starkt förstaskytte. Samuelsson, som hade två individuella brons i Oberhof, tog sedan kommandot och sköt fullt i alla de fyra serierna. Tätt efter låg Ponsiluoma som var stark ute i spåret.
Johannes Thingnes Bø gjorde sitt yttersta för att hänga med, men fick till slut nöja sig med ett brons. För när allt var klart stod Sebastian Samuelsson som VM-guldmedaljör och för Martin Ponsiluoma blev det ett VM-silver.
En svensk fullträff, men också ett gott finländskt resultat blev det. Tero Seppälä stod för en riktigt hyfsad insats då han kammade hem en tiondeplats i VM-avslutningen.

Öberg också mästare

Den svenska festen fortsatte i damernas masstart där Hanna Öberg tog hand om guldet.
Sverige slutar därmed tvåa i medaljligan på elva medaljer varav tre guld. Norge slutade på 13 medaljer varav 5 guld.
VM-silvret på damsidan gick till norskan Ingrid Landmark Tandrevold, 4,8 sekunder bakom Öberg. Bronset gick till fransyskan Julia Simon som var 20 sekunder bakom den svenska guldmedaljören.
Bästa finländare var Suvi Minkkinen på 25:e plats. Hon stod också för den bästa finländska placeringen i VM då hon kom åtta på normaldistans.

ANDRA LÄSER