De här bidragen går vidare i den andra ESC-semifinalen

På torsdag kväll blir startältet i årets Eurovisionsfinal komplett då de tio sista bidragen i finalen utses. Malin Slotte tycker till om den andra semifinalens låtar.

09.05.2018 17:37 UPPDATERAD 10.05.2018 16:22

Eurovision Song Contest, Semifinal 2 sänds i Yle TV2, Yle Arenan, SVT1, SVT Play, Yle Extrem, Yle Radio Suomi 10.5 kl. 22.00. Delta även i livechatten på HBL.fi under sändning.

1. Norge: Alexander Rybak – That's How You Write a Song

En lektion i sångskrivandets konst, och det är inte så dumt att lyssna på de råden för de kommer från ESC-vinnaren anno 2009. Pojken med fiolen tycks inte ha åldrats en dag sedan dess. Ett uppiggande, svängigt och lekfullt bidrag som är svårt att motstå. Ja, han är ett charmtroll (jo, det är han!). Solklart final.

2. Rumänien: The Humans – Goodbye

Deppig mjukrock i bakåtlutat vinddrag där skyltdockor i vita masker befolkar scenen. Ångest är kanske inte den känsla man ska sprida om man vill ta sig vidare.

3. Serbien: Sanja Ilić & Balkanika – Nova deca

Hur gärna hade man inte välkomnat ett Balkanpopbidrag i finalen, men här rör man dessvärre till det ordentligt. Det är klagosång, dunkande på trummor och en levande staty som spelar flöjt. Nej.

4. San Marino: Jessika feat. Jenifer Brening – Who We Are

Barn och djur får man inte ha på scen, däremot leksaksrobotar som också är gulliga, tänkte San Marino. Och så tänkte man inte så mycket mer. Mikrostaten passar som vanligt på att påminna om sin existens, men frågan är om vi inte hellre hade levt i glömska.

5. Danmark: Rasmussen – Higher Ground

Danskarna hissar vikingaseglen och blåser i gång vindmaskinerna. Folkpop med fem skäggiga vikingar som stämmer upp i brusande sång. Mer barnsligt än bra, men man minns dem och det är tillräckligt säkert och stabilt för final.

6. Ryssland: Julia Samojlova – I Won't Break

Julia Samojlova skulle ha tävlat i Ukraina redan i fjol, men blev avstängd under uppmärksammade former för att hon uppträtt på Krim – något som, befogat eller ej, kunde misstänkas vara ett ryskt propagandaknep för att få Ukraina att framstå i dålig dager särskilt som artisten i fråga sitter i rullstol. Nå, nu får hon delta i år i stället, och Ryssland har aldrig varit så här svagt. Dansarna är i förgrunden och artisten sitter på en bergstopp i bakgrunden medan kören gör sitt bästa för att täcka över den gräsliga sången. Det här är inte finalvärdigt, men det har aldrig tidigare hänt att Ryssland inte kvalificerat sig. Huruvida detta går till final är en indikator på hur rättvis den här tävlingen är. Låt oss tro på rättvisan.

7. Moldavien: DoReDos – My Lucky Day

I fjol överraskade Moldavien med att komma trea med ett rivigt folkpopbidrag. I år verkar man försöka upprepa framgången med ett liknande sound. Lika bra som i fjol kommer det inte att gå men finalplatsen är säkrad. Detta tack vare ett snyggt och finurligt nummer med luckor som öppnas och stängs i kulisserna.

8. Nederländerna: Waylon– Outlaw in 'Em

2014 års ESC-tvåa har skippat sin duettpartner och kör sin countryrock själv denna gång. Det är musik som i allmänhet gör sig bättre på rockklubben än på Eurovisionsscenen, men i det här gänget är det ändå tillräckligt kompetent och musikaliskt för att ta sig till final. Piffas upp av maskulin västerndans och en gitarrist som får frispel.

9. Australien: Jessica Mauboy – We Got Love

Koreografin och dansen är inte hundra här, men detta oaktat är det här en medryckande euforisk popdänga som det svänger tillräckligt om för att gå till final.

10. Georgien: Ethno-Jazz Band Iriao – For You

Tre formella herrar i mörka kostymer ger hals i högstämd stämsång. Etnoballad som tappat bort jazzen – och här skulle ha behövts mera jazz, eller något, för nu tar Europa en unison tupplur i stället för att rösta.

11. Polen: Gromee feat. Lukas Meijer – Light Me Up

Man misstar sig lätt först, men i refrängen visar det här sig faktiskt vara en sorts elektronisk dansmusik. Rockutstyrsel, fotbollsläktarsång, scenpromenad, spontandans, eldsprut och grejor. Inte jätteimponerande, men det händer åtminstone något. Så final.

12. Malta: Christabelle – Taboo

Popschlager medium. Den här semifinalens Saara Aalto och den jämförelsen vinner Aalto med hästlängder. Här finns inget som känns särskilt intressant eller tilltalande, varken låten, artisten eller iscensättningen. Tack och adjö.

13. Ungern: AWS – Viszlát nyár

Det brukar sällan sluta lyckligt när man kommer dragande med de tyngre rockgenrerna till den här tävlingen. Men ursinnig avgrundsvrålsrock på ungerska är inte alls dumt. Framför allt är det en av årets starkaste refränger. Måtte grövlet hålla, det här ska till final!

14. Lettland: Laura Rizzotto – Funny Girl

Det röda numret med röd klänning, röda läppar, röd belysning. En av årets finaste och mest omedelbara ballader. Final.

15. Sverige: Benjamin Ingrosso – Dance You Off

Modern pop som vilar på en solid grund av hela raden av manliga popstorheter, både nulevande och döda. Kvällens snyggaste nummer med lysrör och gliddans i skinnpaj. Det är så snyggt, det är så genialt, det är så final.

16. Montenegro: Vanja Radovanović – Inje

Årets balkanballad är en besvikelse, och det är synd. Balkanballaden behöver en förnyelse i den här tävlingen. För tungsint och tungrott för final.

17. Slovenien: Lea Sirk – Hvala, ne!

Monoton dansmusik med burkigt sound, kallt som en stålkonstruktion. Det här har ju ingen melodi, kunde man påstå. Ja, men det är också det som är det intressanta, kunde man svara. I vilket fall: för konstigt för final.

18. Ukraina: Mélovin – Under the Ladder

Dracula har återuppstått som ung synthpoppare med vit kontaktlins på ena ögat. Det brinner och hamras på (hög) flygel. Elektropop med karisma och nerv. Lätt final.

ANDRA LÄSER