”Det finns många gasrörmokare i Socialdemokraterna” – så här svarar Marin efter hårda kritiken mot Nord Stream-lobbarna

"Det finns många gasrörmokare i Socialdemokraterna". Kritiken var hård i riksdagen mot tidigare toppolitikers blåögdhet i förhållande till ryska Nord Stream. "Nu ska vi säga högt att hela Europa tänkte fel om Ryssland, och vi ska lära oss av det", svarade Marin. 

Statsminister Sanna Marin (SDP) sade att visst kan beslufsfattarna tala högt om de fel som har begåtts, då man trodde att man kunde ha handel med Ryssland. Marin svarade på kritiken mot Finlands tidigare linje i förhållande till Nord Stream-projektet. 
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
05.10.2022 19:06
– Just nu sprutar en metandusch ut från Nord Streams rör, som var Lipponens och Heinäluomas skötebarn, sade Mauri Peltokangas (Sannf) under interpellationsdebatten i riksdagen. 
Han syftade på finländska politikers lobbykampanjer för det ryska gasrörsprojektet som pågick under flera tidigare år.  
Det är främst toppnamnen inom Centern och Socialdemokraterna som har nämnts i medierapporteringen under den senaste tiden, bland andra politikerveteranerna Juha Sipilä (C), Paavo Lipponen (SDP), Matti Vanhanen (C) och Eero Heinäluoma (SDP) samt nuvarande partisekreteraren Antton Rönnholm (SDP)
Efter sin tid som statsminister har Lipponen sålt konsulttjänster till de Gazprom-ledda projekten Nord Stream 1 och 2. Rönnholm sålde i sin tur intressebevakningstjänster till Gazproms South Stream-projekt fram till år 2013, men projektet förverkligades aldrig. Varken Lipponen eller Rönnholm har sysslat med intressebevakningen samtidigt som de har varit aktiva politiker. 
De andra politiska namnen har under flera år betonat att Nord Stream-frågan inte är politisk, utan att den enbart är en ekonomisk fråga och en fråga om miljötillstånd. Gasrören går inte genom finskt territorialvatten, men finsk mark har använts under själva bygget av rörledningarna. 
– Man drar en ledning invid den som redan finns, kommenterade Juha Sipilä i all korthet, när HBL skrev om frågan år 2016
Också samlingspartisterna Alexander Stubb och Jyrki Katainen satte tummen upp för gasrören, även om Stubb senare har påtalat att det också finns säkerhetspolitiska aspekter med de ryska gasrören Nord Stream 1 och Nord Stream 2. 
I riksdagsdebatten på onsdagen gick Sannfinländarna framför allt åt de Socialdemokrater som har sysslat med intressebevakningen för Gazprom. 
– Gissa vad Ryssland använder gaspengarna till i Ukraina i dag? Det gäller verkligen att hålla tyst kring det här, för en del har bokstavligen dränkt sina händer i rött, sade Peltokangas under debatten i plenum.
– Till statsministerpartiet vill jag säga att ert parti är fullt av gasrörmokare, fortsatte Sanna Antikainen (Sannf).

Marin: Vi lär oss

Statsminister Sanna Marin (SDP) svarade på kritiken med att man visst ska tala högt om de fel som har begåtts. 
– Man behöver inte alls vara tyst! Visst ska vi kunna se på historien och konstatera att det har gjorts misstag. Det har gjorts fel. I Europa har man tänkt fel, när man har lutat sig mot den ryska gasen och när man har skapat bidningarna till fossil energi i Ryssland. Det har berott på sin egen logik, man har tänkt att man via handelsrelationer och olika mekanismer kan bevara freden. 
– Vi kan tillsammans säga att vi inte har förstått Ryssland och Putins politik. Nu ska vi lära oss av det och se till att vi inte gör samma fel på nytt. Vi ska vara mer självförsörjande i alla centrala frågor och vi ska förbereda oss på alla slags kriser, sade Marin. 
Interpellationsdebatten fördes på initiativ av Sannfinländarna och interpellationen hade tecknats under också av Kristdemokraterna och Rörelse nu. Det huvudsakliga ämnet för interpellationen handlade om hanteringen av Uniper-härvan. Sannfinländarna fortsatte debatten i flera timmar, också efter att de sista ministrarna, Sanna Marin, Mika Lintilä (C) och Tytti Tuppurainen (SDP), hade lämnat plenisalen. 
Samlingspartiet har meddelat att riksdagsgruppen inte skriver under Sannfinländarnas interpellation, eftersom samlingspartisterna anser att den är för EU-kritisk. Riksdagen röstar om förtroendet för regeringen på fredag. 

ANDRA LÄSER