”Om vi glömmer Navalnyj tar de livet av honom”

Anfallskriget mot Ukraina har gett Putin möjligheten att långsamt ta livet av Navalnyj. Den avmagrade oppositionsledaren är just nu i en mycket farlig situation, säger ryska experter.

Aleksej Navalnyj har suttit fängslad i över två år. 
Anna-Lena Laurénanna-lena.lauren@hbl.fi
11.02.2023 19:02 UPPDATERAD 12.02.2023 15:43
SANKT PETERSBURG – För Aleksej Navalnyj är det en fråga om liv och död. Om han glöms bort så blir han mördad. Det är i själva verket precis vad de ryska myndigheterna håller på med just nu – att långsamt ta livet av honom, säger Dmitrij Oresjkin, statsvetare och professor vid Fria universitetet i Riga.
Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har vid det här laget suttit fängslad i över två år. Över hundra dagar av denna tid har han suttit i isoleringscell, så kallad sjtrafnoj izoljator. I isoleringscell får fången inga brev, inte tala i telefon, inte ta emot några paket inklusive mat som de anhöriga skickar. I Navalnyjs fall har det lett till att han har gått ner över 7 kg i vikt. Då var han redan underviktig efter att ha hungerstrejkat i början av sin fängelsedom.
Navalnyj straffas med isoleringscell för så kallade brott mot regelverket. Sist skedde det den 31 december 2022, då han fick femton dygn i isolering för att han hade tvättat sig för tidigt på morgonen. (Enligt fängelseledningen får man inte tvätta sig förrän klockan 06.00, men Navalnyj hade gjort det 05.24).
Att straffa fångar för påhittade förseelser är en klassisk sovjetisk metod, som ofta utövades på dissidenter. När jag år 2015 träffade Sergej Kovaljov, som satt sju år i Gulagläger för antisovjetisk propaganda, kunde han inte ens komma ihåg hur många gånger han satt i isoleringscell. ”Man kunde få isoleringscell för att man hade översta skjortknappen oknäppt”, konstaterade han.

ANDRA LÄSER