Börsras i Europa efter ökad coronaoro – kraftig nedgång på Helsingforsbörsen

Europas börser smittades av coronaoro efter helgen. I Helsingfors dök börsen med tre procent.

Europas börser föll kraftigt under måndagen.
Oron för coronavirusets effekter har fått nytt fäste på aktiemarknaden efter att spridningen fått fart i Sydkorea, Iran och Italien. Runtom i Europa dök börserna med 3-4 procent under måndagsförmiddagen. Tidigare under morgonen hade börsen öppnat på minus bland annat i Sydkorea.
I Helsingfors föll börsen med 3 procent under den första timmen efter börsöppning, men återhämtade sig något under dagen. Alla de mest omsatta aktierna föll och på Large Cap-listan med de stora bolagen gick alla kurser ned med minst en procent. Bolag med betydande verksamhet i Asien hörde till de största förlorarna.
Finnair, Outokumpu, Outotec, Marimekko och Stockmanns aktier gick ned med mellan fem och sju procent.
Nedgången är i linje med börsrasen i andra europeiska länder. Den italienska börsen föll mest, med nära fem procent. Andra ledande Europabörser, som börserna i Frankfurt och Paris föll med över tre procent.
Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank, beskriver måndagens börsfall i framför allt Sydkorea, på de större Europabörserna och i Stockholm som naturliga.
– Hittills har börsen varit förvånansvärt motståndskraftig. En rekyl nu är därför inte så konstig. Verkligheten kommer i kapp, säger hon till nyhetsbyrån TT.
Trots att det stått allt tydligare att produktion och leveranskedjor långt utanför Kina kommer att påverka företags försäljning under åtminstone första kvartalet, så noterade bland annat Stockholmsbörsen rekordhöga nivåer som sent som i förra veckan. Därför kan de kraftiga börsfallen också ses som vinsthemtagningar, enligt Landeborn.
Hos nätmäklare som Nordnet är aktiviteten nu ovanligt hög – vissa säljer medan andra ser köpläge. Sparar man långsiktigt så ska man ändå tänka långsiktigt och sitta hyfsat lugnt i aktiebåten, resonerar Maria Landeborn.
Virusoron har också sänkt världsmarknadspriset på råolja. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad Brentolja nästa månad faller fyra procent till drygt 56 dollar per fat. I början av året låg oljepriset på över 70 dollar per fat, men den 10 februari var priset nere på 53 dollar per fat, den hittills lägsta noteringen i år.
Då virusoron tilltar tar investerarna i stället ta sikte på tillgångar som brukar anses mer säkra, såsom guld. Spotpriset på guld har stigit över två procent till 1 670 dollar per uns, den högsta nivån sedan februari 2013.
ANDRA LÄSER