Rysk tidning: Soldater flyr med "tomma ögon"

Ryska soldater har flytt staden Lyman i Donbass med "tomma ögon", skriver en stor rysk tidning. Kritik mot den ryska militärens agerande har samtidigt börjat spridas i ryska bloggar – och även höras från nära allierade till president Putin.

Rök stiger efter strider nära staden Lyman. Arkivbild.
TT
03.10.2022 09:50 UPPDATERAD 03.10.2022 10:28
Så sent som i fredags signerade Rysslands president dokument som annekterade Donetskregionen där staden Lyman ligger, och utropade det i strid med folkrätten till ett ryskt territorium.
Men redan två dagar senare publicerade tidningen Komsomolskaja Pravda en ovanligt uppriktig artikel om att ryska styrkor bland annat plågats av dålig planering och att soldater har deserterat.
"Risken för att ringas in eller att skamligt fängslas blev för stor, och det ryska kommandot fattade ett beslut om att dra sig tillbaka", skriver en av tidningens korrespondenter, som rest med de ryska styrkorna, rapporterar The New York Times.

Beskrivs som bakslag

Reträtten beskrivs som ett stort bakslag för de ryska styrkorna i regionen Donbass, där staden Lyman är en strategiskt viktig järnvägsknut.
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver samt annekterade områden.
Vladimir Putins kansli har inte kommenterat förlusten av staden. Två av hans mäktigaste anhängare – Ramzan Kadyrov, ledare över den autonoma ryska regionen Tjetjenien och oligarken Jevgenij Prigozjin, grundare för legosoldatgruppen Wagner – har öppet kritiserat försvarsdepartementet för tillbakadragandet.
I sitt tal sent på söndagen sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att "befriandet" av Lyman har blivit vida omskrivet i medier, men att ukrainska styrkor även har haft framgångar på andra håll.
– Nyligen höll någon någonstans pseudofolkomröstningar, och när den ukrainska flaggan har satts tillbaka minns ingen den ryska farsen med några pappersbitar och några annekteringar, sade han.

Satsning på drönare

Ukrainas första dam Olena Zelenska besökte Turkiet under söndagen för att bevittna sjösättningen av en ny ukrainsk korvett.
En ukrainsk delegation besökte också företaget Baykar, som är specialiserad på drönare.
– Det här mötet var inte bara symboliskt, utan också rätt praktiskt. Vi planerar att skapa ett träningscenter och en Baykarfabrik i Ukraina, så väl som en gemensam tillverkning av flygmotorer, säger president Zelenskyj i ett tal.

ANDRA LÄSER