Mannen bakom Brother Christmas fick dagsböter för penninginsamlingsbrott

Tingsrätten dömde Ari Koponen till 15 dagsböter för penninginsamlingsbrott.

Riksdagsledamoten och mannen bakom välgörenhetsorganisationen Brother Christmas Ari Koponen har blivit dömd till dagsböter för penninginsamlingsbrott.
17.09.2019 13:06 UPPDATERAD 17.09.2019 17:10
Mannen bakom välgörenhetsorganisationen Brother Christmas, Ari Koponen, har dömts till dagsböter för penninginsamlingsbrott i Östra Nylands tingsrätt. De två andra personerna som åtalades tillsammans med honom dömdes också, men rätten lät bli att utmäta straff.
Åklagaren krävde straff för två misstänkta penninginsamlingsbrott. Enligt den första åtalspunkten hade Koponen sökt donationer på en webbplats för gräsrotsfinansiering. Insamlingen gav nästan 24 000 euro. Enligt den andra åtalspunkten hade föreningen fått in kring 180 000 euro i en annan kampanj.
Föreningen hade inte tillstånd till att samla pengar under tidpunkten för de misstänkta brotten.
Koponen och de övriga två personerna bestred brotten. Enligt dem var insamlingarna inte olagliga eftersom donatorerna erbjöds en liten gåva mot donationen.
När det gäller den första åtalspunkten konstaterade tingsrätten att Koponen inte eftersträvat personlig vinning och att handlingen överlag har varit lindrig. I och med att insamlingen ägde rum redan 2016 hade brottet dessutom blivit föråldrat.
I den andra åtalspunkten ansåg tingsrätten att Koponen brutit mot penninginsamlingslagen. Föreningen hade ansökt om tillstånd för att samla medel, men inlett insamlingen redan innan tillståndet var utfärdat. Enligt tingsrätten gjorde Koponen sig därmed skyldig till penninginsamlingsbrott.
Åklagaren krävde att Koponen skulle dömas till 90 dagsböter. Tingsrätten ansåg att det var för mycket och nöjde sig med 15. Med Koponens inkomster uppgår det till drygt 1 000 euro.
Koponen är sannfinländsk riksdagsledamot. Han valdes in i riksdagen i våras.

ANDRA LÄSER