Väljarna är i rörelse

Samlingspartiet är otvetydigt populärast bland de politiska partierna just nu och den gröna vågen avtar.

I en färsk mätning som Taloustutkimus har gjort på uppdrag av Yle har Samlingspartiet ett väljarstöd på närmare 23 procent. Det är partiets högsta notering på nästan sex år. Ett förestående presidentval med en sannolikt suverän Sauli Niinistö kan ge fortsatt medvind åt Samlingspartiet som Niinistös gamla parti.
Enligt mätningen går det igen bättre också för det andra stora regeringspartiet. Nedgången för Centern har stoppats och det har vänt uppåt igen. Också SDP går lite framåt i opposition.
Sannfinländarna har däremot inte lyckats utnyttja den nya oppositionsställningen och backar kraftigt till under sju procent. Det är det sämsta resultatet på mer än sju år. Anmärkningsvärt är att partiets tillbakagång inte över huvud taget syns i någon uppgång för Blå framtid som står och stampar på drygt en procent. Fem ministrar tycks inte ge den gruppen något lyft.
De två partiernas totala väljarstöd ligger nu en aning under Sannfinländarnas siffror före splittringen så någon dramatisk förändring är det ännu inte fråga om.
14 procent är fortfarande ett högt stöd för De gröna, högre än någonsin i ett val. Men det bekräftar samtidigt en nedåtgående trend och förändringen på en månad är markant, över två och en halv procentenhet. Siffrorna är nu lägre än då Touko Aalto tog över ordförandeskapet. Han har hållit en betydligt lägre profil än Ville Niinistö och De gröna har under Aaltos månader vid makten inte kommit med några märkbara initiativ. Om det fortsätter så fortsätter sannolikt också nedgången.
För SFP:s del noteras en rejäl ökning, från tre och en halv till nästan fem procent. Det är närmast fråga om en återgång till normal nivå och antyder att den föregående mätningen gav partiet ett för litet väljarstöd.
Det här är en opinionsmätning bland många och väldigt långt gående slutsatser ska inte dras. Förändringarna är ändå relativt stora för några partier och om trenderna håller i sig i de följande mätningarna kan förändringarna anses vara ett faktum.
ANDRA LÄSER