Drunkningar beror ofta på en livsfarlig kombination: man överskattar sina simkunskaper och underskattar den alkohol man druckit.
Är det hela förklaringen? I Sverige drunknade 97 personer förra året. I Finland var siffran 165. Det ger färre än en drunkningsolycka per 100 000 svenskar och exakt tre per 100 000 finländare.
– Det är en svår fråga. Kanske beror det på att finländare rör sig mer ute till havs och på sjöar. Men jag tror också att vi finländare i högre grad än svenskar lider av en kultur som hyllar våghalsighet. Det finns ingen forskning som backar upp detta, utan det är min magkänsla, säger Niko Nieminen, kommunikatör vid Finlands Simundervisnings- och livräddningsförbund.
Huruvida finländare är mer frekventa sjöfarare än svenskar är oklart. Men de är åtminstone mer förtjusta i fart och långa färder. Båtuthyrningsföretaget Skipperis statistik visar att finländare åker fortast av alla nordbor, och att båtfärderna i snitt varar längre än i de västra grannländerna.
Läs också:
Fysisk form är färskvara
Niko Nieminen svarar på frågan bara timmar efter att nya dystra siffror kommit i dagen. 2021 drunknade fler finländare än någonsin under 2010-talet, visar Olycksutredningscentralen Otkes rapport.
– Den visar hur viktigt det är att ärligt värdera sin egen simförmåga innan man hoppar i. Är jag i lika bra form som förra året eller borde jag vara mer försiktig?

Niko Nieminen vid Allas Sea Pool i Helsingfors.
Niko Nieminen lyfter upp nedstängningen under coronapandemin som en faktor som lär bidra till den negativa trenden att fler har drunknat 2020 och 2021 än under 2010-talet i snitt.
– Om man inte kunnat motionera i simhallen för att den varit stängd har ens simkunskaper säkert blivit sämre. Dessutom har fler valt inrikesresor framför utlandsresor, så fler har vistats på sommarstugor de gångna somrarna, säger Nieminen.
– Men det mest avgörande är nog människornas attityd till sjösäkerhet. Vi ser det även i fråga om andra olyckor: alkohol finns oftare med på ett hörn hos oss än i andra kulturer.
Drunkningsolyckor i Finland
Förra året drunknade 165 personer i Finland. De flesta i sjöar och hav, men även i badkar, jacuzzier och bilar.
Majoriteten av de som drunknade var 67 år eller äldre.
44 procent hade mer än 0,5 promille alkohol i blodet. De flesta var rejält berusade med 1,2 promille eller mer alkohol i blodet.
Mer än hälften visade sig ha en hjärtsjukdom. Bara en tredjedel av de med hjärtfel visste om det.
Sett till invånarantalet drunknar mer än dubbelt i Finland än i Sverige och Norge.
Källa: Olycksutredningscentralen Otkes
"Signifikant skillnad"
Varför Sverige i många år haft färre drunkningar i förhållande till befolkningen är en kvistig fråga också för Mikael Olausson. Han är Niko Nieminens kollega och säkerhetsansvarig vid Svenska livräddningssällskapet.
– Skillnaden är signifikant, det råder det ingen tvekan om. Men det franka svaret är att vi inte vet varför fler drunknar i Finland.

Mikael Olausson har i flera år undrat varför Finland drabbas av drunkningar i högre grad än Sverige och Norge.
De flesta svenskar har god simkunnighet. Det har också finländare. Det finns simskola för barn i Sverige, men även i Finland.
– Finland kallas de tusen sjöarnas land, så en teori är såklart exponeringsfaktorn, att finländare ofta vistas vid vattendrag. Men det är ren spekulation, säger Olausson.
Det är däremot belagt att hela 80 procent av de som skadas eller dör i olyckor i Sverige är män. Det kan inte enbart bero på att män ofta befinner sig i riskfyllda miljöer, tror Mikael Olausson, utan även på beteenden och attityder.
– Man kunde tänka sig att män har ett större mått av riskbenägenhet. Att man bedömer faror på olika sätt och hellre väljer att chansa än stanna på stranden.
Det finns ingen naturlag som föreskriver att fler finländare än svenskar och norrmän måste drunkna.
Kai Valonen, ledande utredare vid Otkes har läst och publicerat ögonvittnesskildringar av alla 165 drunkningar i fjol.
Det är deprimerande läsning, men kan vi lära oss något av dem?
– Det handlar sällan om ett enskilt snedsteg, att du bär flytväst alla gånger utom en. Det är en fråga om livsstil. I de flesta fallen rör det sig om äldre män som valt en våghalsig livsstil för flera år eller decennier sedan. Det som alltid gått bra leder sedan till död.
Enligt Valonen kan det vara svårt att övertala äldre män om att de borde vara försiktiga just den här midsommaren. Man borde därför sträva efter att nöta in säkerhetstänk redan tidigare i livet.
Häri ligger nyckeln till varför Norge och Sverige noterar färre drunkningar, tror Kai Valonen.
– De har på ett samhälleligt plan satsat mer på brandsäkerhet, trafiksäkerhet och säkerhet till sjöss under en längre tid. Med tiden sätter det sig även i befolkningens medvetande. Det finns ingen naturlag som föreskriver att fler finländare än svenskar och norrmän måste drunkna.
ANDRA LÄSER

Borgå
”Hela regionen kan påverkas” – planen på att sälja Borgå sjukhus väcker reaktioner
07.06.2023 13:21

Bostadsmarknad
Ulrikasborg, Rödbergen, Eira och Munksnäs sticker ut på bostadsmarknaden – ”Ingen priskollaps”
07.06.2023 05:01

Lag och rätt
Brittisk tidning snappar upp Anders Wiklöfs saftiga böter – här är kändisarna som betalat mer än Ålands kung för fortkörning
06.06.2023 19:38

Björneborg
Barn bortfört från Finland har hittats utomlands – fyra misstänkta för brott
07.06.2023 08:07
