Fast i stormen: "Kommer dö här med mina barn"

Allt fler dödsfall rapporteras i samband med den massiva vinterstorm som rasar över stora delar av Nordamerika.

Flera svåra trafikolyckor skördade dödsoffer i USA och Kanada under julafton.
25.12.2022 12:26 UPPDATERAD 25.12.2022 15:56
Siffrorna skiljer sig dock åt. CNN uppger att minst 22 människor mist livet i anslutning till ovädret medan NBC räknar till minst 28 dödsoffer.
De flesta dödsfall är trafikrelaterade. Flera seriekrockar med tiotals inblandade fordon har ägt rum på glashala vintervägar. Men ett antal personer – däribland en hemlös i delstaten Kentucky – har också frusit ihjäl efter att ha blivit kvar utomhus i rekordkylan.
I Erie County, i delstaten New York, miste tre personer livet sedan väderförhållandena hindrat ambulanser från att nå fram i tid.
– Vi kan inte bara plocka upp alla och ta dem till ett värmecenter. Vi har inte kapaciteten till det, säger fullmäktiges ordförande Mark Poloncarz som berättar om tre timmar långa utryckningstider.

Fångade i stormen

Vittnesmålen om situationer som kunde ha slutat illa är många. Ditjak Ilunga och hans döttrar gav sig på fredagen ut på vägarna för att köra till julfirandet hos släkten i Ontario, östra Kanada. Men stadsjeepen körde fast. I timmar lät han motorn gå medan snön begravde fordonet.
Samarbete mot snön. Några personer försöker knuffa loss en bil som kört fast utanför Montréal, sydöstra Kanada.
På julaftonsmorgonen, efter en natt i bilen, återstod inget annat alternativ än att ge sig ut i stormen.
– Om jag stannar i bilen kommer jag att dö här med mina barn, sammanfattar Ditjak Ilunga sina tankar efteråt.
Han bar sin yngsta dotter i famnen medan hennes storasyster, som i sin tur bar familjens hundvalp, pulsade efter genom drivorna.

Historiskt stor vinterstorm

Vinterstormen beskrivs som historisk till sin omfattning. Omkring 60 procent av USA:s befolkning omfattas av någon form av vädervarning.
Stormen rasar över mellersta och nordöstra delen av landet, men flera stora städer ända ner i sydost upplever den kallaste julen på decennier, enligt CNN. Även sydöstra Kanada är hårt drabbat.
En dikeskörd lastbil bärgas i delstaten Michigan, USA.
Över en kvarts miljon hushåll saknade tidigt på söndagsmorgonen el, tusentals flygavgångar har ställts in och temperaturer så låga som minus 48 grader Celsius har uppmätts.
USA:s vädermyndighet NWS skriver i sin prognos att vinterstormen kommer ta tid på sig att bedarra. Hela julhelgen kommer att präglas av ovädret.
"De livsfarliga kalla temperaturerna i kombination med farlig vindavkylning kommer att skapa potentiellt livshotande risker för resenärer som som blir strandsatta, personer som arbetar utomhus, boskap och husdjur", skriver vädermyndigheten i en uppdatering.

ANDRA LÄSER