Vädret 2021: Rekordvarmt på sommaren men också tre ovanligt kalla månader

Minns du den heta sommaren? För jo, i synnerhet juni var rekordvarm. Men eftersom februari, september och december i stället var ovanligt kalla, landar medeltemperaturen för hela året på snittnivå.

Folk sökte svalka på Klobbens badstrand i Esbo i juni i fjol. Månaden var rekordvarm.
Meteorologiska institutet har presenterat statistik över fjolårets temperaturer och väder. Hela landets medeltemperatur var +2,8 grader. Det är en tiondels grad under snittet åren 1991–2020.
Senast medeltemperaturen var så låg i Finland var 2012, då var den +2,1 grader.
Men vänta nu, sommaren var ju väldigt het? tänker kanske många.
Och det var den.
I juni uppmättes temperaturer som till och med var de högsta i hela mäthistorien. Det här skedde i synnerhet i södra och mellersta Finland, men ställvis också i norr, skriver Meteorologiska institutet i ett pressmeddelande.
Även juli var klart varmare än normalt, och den 15 juli uppmättes också årets högsta temperatur på 34 grader, i Heinola.
Februari, september och december var å andra sidan kallare än vanligt, vilket gör att temperaturen för hela året jämnar ut sig. Allra kallast var det i Utsjoki den 20 februari: -39,7 grader.
Nyss avslutade december var längs mätstationer vid kusten så kall att så låga temperaturer registreras bara vart tionde år, eller till och med mer sällan än så.
December var kallare än på länge, i synnerhet mätstationer längs kusten uppmätte låga temperaturer.

Både mycket och lite nederbörd

Nederbördsmängderna i fjol var i stort sett normala, men de regionala skillnaderna var enligt Meteorologiska institutet betydande.
I sydvästra Finland och i nordliga Lappland föll mindre nederbörd än långtidssnittet. Men i landets mellersta och nordliga delar var nederbördsmängderna i stället ovanligt stora.
Mest regnade det i Puolanka, 881,8 millimeter på årsnivå. Minst regn föll i Utsjoki, 323,3 millimeter.

ANDRA LÄSER