Svenskfinlands största virtualkör sjunger Sås och Kopp – se videon här!

Lagom till valborg lanserar Svenskfinlands största virtualkör sin fjärde video: Låten Papper och bark av duon Sås och Kopp. Det är samtidigt ettårsjubileum för konceptet som prisats för sin innovativitet.

För exakt ett år sedan lanserade Svenskfinlands största virtualkör sin första video. I dag markeras årsdagen med en specialarrangerad version av Sås och Kopps låt Papper och bark.
29.04.2021 12:00 UPPDATERAD 29.04.2021 13:30
För exakt ett år sedan lanserade Svenskfinlands största virtualkör sin första video. I dag markeras årsdagen med en specialarrangerad version av Sås och Kopps låt Papper och bark. Låten tar lyssnaren på en nostalgisk resa tillbaka till barndomens fantasifulla värld. Ett pappersark blir ett flygplan och i en barkbåt seglar lyssnaren i väg till stället där hav och himmel möts. Det nya arrangemanget är gjort av Ida Olsonen.
Finlands svenska sång- och musikförbunds (FSSMF) verksamhetsledare Henrik Lillhannus är glad över att ännu ett virtualkörsprojekt lockade många deltagare.
– Totalt fick vi in 148 bidrag från sångare i 63 olika körer eller ensembler. Många orter i Svenskfinland var representerade och det verkar också som att många yngre sångare hittat till kören, vilket känns kul!
Lillhannus säger att FSSMF gärna samarbetar med olika aktörer, och i det här fallet kändes Sås och Kopps Papper och bark passande för virtualkören.
– När vi funderade på en ny låt ville vi gärna framföra finlandssvensk musik som är rolig att sjunga. Vi ville välja en generationsöverskridande sång. Texten i Papper och bark fungerar både för gammal och ung, och då man själv sjunger den kommer texten ännu närmare. Många som själva varit barn eller haft egna barn kan känna igen sig i den här sången.
I den slutliga videon sjunger kören med bandkomp och naturligtvis får man också se herrarna Sås och Kopp spela med.

”Virtualkören en guldkant i coronavardagen”

Många sångare som deltog i den senaste virtualkören uppskattade låtvalet eftersom musiken tog med en på en härligt nostalgisk resa till barndomen. Det säger sångaren Johanna Johansson från Borgå.
– Det var ett så roligt arrangemang på Papper och bark, det har varit min favorit av alla projekt i Svenskfinlands största virtualkör. Sås och Kopp var den viktigaste musiken under min barndom och det gav mig sentimentala känslor att sjunga låten själv nu! Nu lyssnar också mina egna barn på mina gamla Sås och Kopp-skivor.

Papper och bark

Text och musik: Pasi Hiihtola.
Arrangemang: Ida Olsonen.
Produktion: Finlands svenska sång- och musikförbund. Sofia Strömgård, Henrik Lillhannus, Melker Olenius och Johanna Frimodig.
Ljud: Anders Pohjola
Video: Alex Savander
Bandkomp: Mikael “Mike” Grönroos
Tack till: Sås&Kopp: Pasi Hiihtola och Peik Stenberg
En annan deltagare i Papper och bark är Pia Storvist från Jakobstad. Hon berättar att hon tyckte att arrangemanget var välgjort och intressant, och dessutom låg hennes altstämma alldeles perfekt i det egna registret.
– Projekten via Svenskfinlands största virtualkör har gjort coronaåret betydligt enklare och så givande!
När restriktionerna satte stopp först för konserter och sedan för körverksamheten helt och hållet så fanns det ändå flera projekt som man kunde delta i, och det gav en något att se fram emot och öva på, säger Storvist.
– Jag satt varje gång och räknade ner tills de färdiga videorna skulle laddas upp på Youtube, och jag har delat dem till höger och vänster med bekanta både när och fjärran för att visa vad jag kunnat göra för att sätta lite guldkant på en tid som så långt begränsat vad man kunnat göra för sin egen underhållning och sitt eget välmående.

Kreativ föregångare

Det här är den fjärde videon som virtualkören publicerar. FSSMF:s satsning på verksamhet för körsångare under coronaåret gav förbundet vandringspriset årets förbund tidigare i april. Priset delas ut av Förbundsarenan, som är en plattform för föreningssamverkan.
Enligt prismotiveringen har FSSMF bidragit till gemenskap, glädje och kulturella upplevelser trots restriktioner i vardagen. Förbundet har utmärkt sig som en föregångare genom att aktivt arbeta för sång, musik och gemenskap genom nya, kreativa lösningar – hundratals körsångare har ensamma i vardagsrummet sjungit tillsammans. Under corona-tiden har vikten av kulturupplevelser för välmående blivit särskilt tydligt. Genom sina virtuella satsningar har förbundet möjliggjort deltagande i körsång under trygga omständigheter.
– I början av pandemin utmålades körsång olyckligtvis som en speciellt riskabel hobby, och vi sällar oss till resten av kulturfältet som upplever att sektorn fick ta hårda smällar redan från början. Vi har vinnlagt oss om att kommunicera ut till medlemskörerna och -ensemblerna att följa alla restriktioner och samarbetade också aktivt med finska förbund för att ta fram tydliga instruktioner och ta ställning offentligt, säger Lillhannus.
– Vi har anpassat verksamheten, men hoppas att körer och orkestrar snart igen kan fortsätta som vanligt. Människor måste få träffas och musicera tillsammans. Tekniken kan vara ett hjälpmedel, men kan inte ersätta de mänskliga kontakterna. Vi hoppas nu att körer från och med hösten igen kan öva tillsammans och ta sikte på Sång- och musikfestivalen sommaren 2022.
I februari noterades virtualkören även av det europeiska nätverket för minoritetsspråk NPLD. På internationella modersmålsdagen publicerade NPLD en video, där virtualkörens Döpt i Kyro älv nämns som ett exempel på hur "musik och ett gemensamt språk för samman människor i olika åldrar och att ett minoritetsspråk kan fungera perfekt i en modern, relevant popsång”.

Papper och bark publiceras på FSSMF:s Facebook- och Youtubesida och på KSF Medias tidningssajter.

Läs också: Svenskfinlands största virtualkör kommer hem till dig med Finlandia – lyssna här!

ANDRA LÄSER