Säpovarning: Extremister vid demonstrationer mot coronapass och restriktioner

Demonstrationer mot vaccinpass anordnades på lördagen i Stockholm och Göteborg, precis som i Helsingfors. I centrala Stockholm höll vaccinmottagningar stängt. Samtidigt varnar svenska Säkerhetspolisen för att våldsbejakande högerextremister kan söka sig till demonstrationerna.

Vaccinmotståndare demonstrerar i Stockholm och Göteborg på lördagen.
Manifestationer mot vaccinpass och restriktioner hölls under lördagen i Stockholm och Göteborg. Också i Helsingfors samlades omkring 4 000 demonstranter med samma agenda, enligt Helsingforspolisen.
I Stockholm samlades mellan 8 000 och 9 000 demonstranter på Sergels torg efter att ha tågat från Norrmalmstorg.
Region Stockholm meddelade inför demonstrationen att man i samråd med polisen uppmanat vaccinmottagningar i närheten att hålla stängt, rapporterar Aftonbladet.
Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, bekräftar i ett mejl till tidningen att flera mottagningar i centrala Stockholm stänger klockan 13 lokal tid på lördagen.
"Efter samtal med polisen har Region Stockholm beslutat att hålla vaccinationsmottagningar i närheten av Sergels torg stängda, detta för att undvika stora folksamlingar", skriver han.

Säpo varnar

Säkerhetspolisen, Säpo, har varnat för att våldsbejakande högerextremister kan söka sig till demonstrationerna eftersom flera personer inom den högerextrema miljön tidigare deltagit i liknande manifestationer.
– Det är en typ av plattform som är intressant för dem att utnyttja. Precis som nätet är en plattform att utnyttja är också en demonstration med mycket folk som samlats kring en specifik fråga ett tillfälle att få ut sina budskap och sin propaganda, sade Susanna Trehörning, biträdande chef för författningsskydd och kontraterrorism på Säpo, tidigare i veckan till TT.
Hon framhöll då att demonstrationsfriheten är viktig men att alla som deltar bör vara vaksamma:
– Det är viktigt att tänka till: vad är det jag vill göra och vad står jag för? Och inte dras med i något som man inte hade tänkt innan. Utan att man tänker ett varv innan och är medveten om vilka krafter som kan finnas i demonstrationståget och som vill utnyttja situationen och kidnappa den för syften som man inte står bakom, sade Trehörning.
Vid demonstrationen i Stockholm deltog representanter för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.
ANDRA LÄSER