Hur sparar du pengar på smarta sätt i vardagen? Här är marthornas bästa tips

#Sparseptember är här. Konceptet är till för att utmana dig att hitta ett nytt (eller återuppliva ett gammalt) sätt att spara pengar i din vardag. Kanske till och med göra det till en tävling inom familjen eller med vännerna?

Under sparseptember försöker vi maximera sparandet. Anta utmaningen du också!
05.09.2022 11:12 UPPDATERAD 05.09.2022 16:16
Artikeln är skriven av Marthaförbundet.
Att spara är roligt. När vi sparar pengar planerar vi för vår framtid och vi jobbar aktivt för att uppnå drömmar. Vi hamnar dock lätt i konsumtionsträsket, och då är det bra att med jämna mellanrum ruska om sin ekonomi med olika utmaningar. #sparseptember är en sådan utmaning! Här kommer några steg som är bra att gå igenom med jämna mellanrum:
1. Fundera på varför du ska spara pengar
Vi kan berätta för dig varför det är bra att spara, men utgå helst ifrån dig själv och din situation. Kanske du vill spara för att sova tryggt om natten, kanske för att du vill kunna uppfylla en dröm du har? Ingen dröm är för stor eller för liten, och du kan med fördel ha många mål samtidigt med olika tidsperspektiv. Vad vill du uppnå?
2. Sätt upp en tydlig målsättning
Genom att sätta upp tydliga målsättningar blir ditt sparande mera konkret. Det är lättare att spara om du bestämmer dig för att alltid spara 50 euro i månaden för att om ett år ha 600 euro på sparkontot inför semestern, än att enbart spara sporadiskt utan målsättning.
3. Lösgör pengarna från din konsumtion
Du behöver ha koll på din ekonomi för att veta hur mycket du kan spara. Ta därför i bruk en budget och gör en kostnadsuppföljning. Vilken kategori är för stor, var ska du skära ner lite för att lösgöra några euro här och där, som i slutänden blir 10 €, 20 € eller 50 € som kan flyttas till sparkontot?
4. Automatisera ditt sparande
Automatisera ditt sparande så att pengarna sätts in på ditt sparkonto samma dag som de kommer in på lönekontot. På det sättet prioriterar du ditt sparande och anpassar dina utgifter till vad som finns kvar efter sparandet. Betala först åt dig själv, sedan åt andra!
5. Dokumentera ditt sparande och belöna dig själv när du lyckas
För att upprätthålla motivationen så behöver du se att du gör framsteg. Någon kan motiveras av stigande grafer i ett kalkylblad, medan någon annan vill färglägga rutor i en sparplan på kylskåpet. Belöna också dig när du lyckas, kanske så att du unnar dig något när du uppnår en viss nivå. Det ska vara kul att spara!
6. Var ska jag spara?
Tänk även gärna på vilken sparform som passar dig bäst. Beroende på vad du sparar inför, kan du även fundera på om det är ett konto eller en placering som passar dig bäst. Väg risken mot möjlig avkastning, och bestäm vad du är beredd på. Huvudsaken är att du sover gott om natten med den sparform du väljer!

Recept för veckan:

Släng inte mat, utan använd den på kreativa sätt i vardagen.
”Puffed pizza” på kylskåpsfynd

Ingredienser:

Smördegsbottnar fyndade i frysen
Salta pizzor: Valfri fyllning fyndad i grönsakslådan, riven stark god ost och oregano.
Söta pizzor: Getost, valfri sylt (till exempel körsbärssylt) och nötter.

Gör så här:

Skär smördegsplattorna i lika stora fyrkanter.
Fyll smördegsbottnarna med valfri fyllning
Pensla smördegen med ett lätt uppvispat ägg.
Grädda i 250 graders ugn i cirka 10 minuter

Tips: Alla puff-pizzor behöver inte ha samma fyllning. Testa några olika med det som hittas i skåpen!

Recept: Marthaförbundet

Artikeln är ett samarbete mellan HBL och Marthaförbundet.

ANDRA LÄSER