Kommentar: Iivo Niskanen avgjorde för sent – det kan ha varit sista gången vi såg 50 km i VM

Herrarnas femmil i VM målade upp en krass bild av nivån i Finlands landslag.

Iivo Niskanen var djupt besviken efter femmilen.
KrönikaMarcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
05.03.2023 16:50 UPPDATERAD 05.03.2023 16:52
Iivo Niskanen var en av de största favoriterna inför klassiska 50 km i VM i Planica – fast han haft en trasslig säsong. Han tvingades nöja sig med sjätte plats. 
Det bådade inte gott, då tätgruppen ännu bestod av tio åkare inför sjunde och sista varvet. Niskanen sparade ovanligt mycket på sig själv under loppet. Det var bara under tredje och femte varvet som han gick upp för att dra i det långa uppförsavsnittet, men däremellan nöjde han sig med att lägga sig lite längre bak i tätgruppen. Om Niskanen vill vinna, måste han trötta ut spurtsnabbare medtävlare som Pål Golberg och Johannes Høsflot Klæøbo. Helst borde de vara avhängda före den sista kilometern.
I världscupen i Les Rousses i slutet av januari avgjorde Niskanen först i slutet. Då var han tvåa bakom Klæbo. Niskanen räknade säkert med att kunna slå till på samma sätt i Planica. I fredagens stafett drog han också väldigt snabbt upp en lucka till de närmaste rivalerna under andra sträckan. I Yles tv-intervju efter 50 km  medgav Niskanen att han kanske var för självsäker.

ANDRA LÄSER