Britney Spears förmyndarprövning uppskjuten

Den prövning som skulle diskutera popstjärnan Britney Spears förmyndarskap har fått skjutas upp. Detta efter att oinbjudna deltagare vägrat lämna det digitala mötet.

Den 38-åriga popstjärnan Britney Spears är omyndigförklarad sedan 2008.
Britney Spears har varit omyndigförklarad sedan 2008, efter en period av psykisk ohälsa – något som bland annat resulterade i den uppmärksammade händelse då hon plötsligt rakade av sig håret mitt framför paparazzofotografernas kameror.
Den digitala prövning som inleddes nu i veckan skulle ha handlat om popstjärnans förmyndarskap, men enligt amerikanska medier fick den avbrytas i förtid. Orsaken var att oinbjudna deltagare vägrat lämna mötet, trots uppmaningar från domaren.
Vilka det var som störde mötet är oklart. Prövningen är nu uppskjuten till den 19 augusti, enligt Variety.

Free Britney-rörelsen

Att Britney Spears inte haft juridisk kontroll över sin privatekonomi eller sin förmögenhet på över ett decennium har väckt reaktioner bland vissa av hennes fans.
Under den senaste tiden har den så kallade Free Britney-rörelsen (ungefär: befria Britney) blivit allt mer aktiv. Den kräver att den 38-åriga popstjärnan ska släppas ur det "fängelse" som de anser att hon lever i.
Britney Spears uppges ha ett kapital på drygt 522 miljoner kronor. Dessa har genom åren kontrollerats främst av hennes far Jamie, som har varit hennes förmyndare under merparten av tiden.

Vill häva omyndigförklaringen

Free Britney-rörelsen håller mestadels till på nätet, och har bland annat lämnat in namninsamlingar till Vita huset, för att få hennes status som omyndigförklarad hävd.
Många av dem hävdar att Spears blir manipulerad och kontrollerad av människorna runtomkring henne, något som källor i popstjärnans närhet förnekar.
Britney Spears omyndigförklaring löper fram till 22 augusti 2020. Den har redan förlängts två gånger under året.

Britney Spears

Britney Spears föddes 1981 i Mississippi. Som ung medverkade hon i barnprogrammet "The Mickey Mouse Club" tillsammans med bland annat Christina Aguilera och Justin Timberlake.
Hon slog igenom ordentligt 1998 med megahiten "...Baby one more time", skriven av svenska Max Martin. Hon har sedan dess släppt totalt nio studioalbum och varit en av världens största popstjärnor.
Det senaste albumet, "Glory", kom 2016.
I slutet av 00-talet genomgick hon en period av psykisk ohälsa. Hon blev inlagd på en psykiatrisk klinik och förlorade även tillfälligt vårdnaden av sina två barn.
Sedan 2008 har hon varit omyndigförklarad.

ANDRA LÄSER