”Jag borde ha tagit med en spegel i fickan” – de tio luciakandidaterna träffades för första gången

Luciakandidaterna har samlats i Helsingfors. Just nu pågår en spännande och intensiv dag av fotograferingar, sång och intervjuer. För att handleda kandidaterna finns en hel stab av hjälpredor på plats, från luciamammor och körledare till experter på sociala medier.

Luciakandidaterna 2022. Övre raden: Karin Westerlund, Jenny Karlsson, Moa Larsson, Sofia Lax och Ida Ekberg. Nedre raden: Eva-Li Teir, Jenina Nyström, Wilma Grönqvist, Tilde Öhman och Maja Pettersson.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
26.10.2022 10:22 UPPDATERAD 26.10.2022 15:45
Onsdagen har börjat med tidig väckning för årets luciakandidater, en bra övning för den blivande lucian som får räkna med många tidiga morgnar i december. Redan före frukosten klockan nio på morgonen har de sminkat sig och fixat håret, fått information om luciakampanjen och hur valet av årets lucia går till. 
De långväga kandidaterna från Österbotten och Åland anlände till Helsingfors redan kvällen innan, resten har strålat samman i Folkhälsans hus i Tölö under morgonen.
Just nu har de tio kandidaterna en individuell minuttidtabell med intervjuer för tidning och radio, fotografering och videoupptagning samt sång. På eftermiddagen samlas de till gemensamma sångövningar med körledaren Jannike Sandström och ett tv-inslag inför kvällens nyhetssändning.
Som en trygg punkt mitt i virrvarret går en erfaren person omkring och sprider lugn, nämligen fjolårets lucia Tilde Polviander.
– Jag borde ha tagit med en spegel i fickan, hur är mitt hår? undrar en kandidat inför gruppfotograferingen.
Vips dyker en mobiltelefon på selfieläge upp framför henne, det är Tilde Polviander som är på alerten och sträcker ut en hjälpande hand.

Vänner för livet

Kandidaterna har träffat alla hjälpredor som allra snabbast under morgonens presentation, där den avgående lucian lovade svara på alla tänkbara frågor som kandidaterna har under dagens lopp.
– Ta vara på den här dagen. Det är sällan man får prata så mycket om sig själv som när man är luciakandidat och det är De tios dag. Passa på att ställa frågor, jag är här för att hjälpa er, sade Tilde Polviander till kandidaterna. 
Hon gav dem också ett konkret råd för själva kampanjen, som inte handlar om att tävla mot varandra, utan tvärtom, att ta vara på det bästa under dagen:
– Någon av er tio kommer att väljas till Finlands lucia under de närmaste veckorna, men ni har alla en chans att skaffa er nya vänner under dagens lopp. Ta vara på den chansen, för man kan få vänner för livet bland de andra luciakandidaterna, säger Tilde Polviander.
Kandidaterna har inte klätt upp sig i vita skjortor i år, vilket har varit brukligt under tidigare år, utan de har blivit uppmanade att klä sig i naturnära och brutna färger som beige, brunt och grönt, gärna dock enfärgade plagg, så att helheten på gruppbilden ska bli harmonisk och balanserad.

Stort intresse för kören

Körledaren Jannike Sandström minglar runt bland kandidaterna och pratar om luciakörens roll.
– Det finns inte så många lediga platser i luciakören i höst, för väldigt många av de gamla medlemmarna har stannat kvar, vilket är glädjande för mig. Men tre fyra kandidater deltog i insjungningen tidigare i veckan och några till ska få sjunga för mig efter dagens övriga program, säger Jannike Sandström.
Nu saknas främst enstaka röster i de olika stämmorna, vilket hon har förklarat för kandidaterna.
– Luciakandidaterna har inte förtur till luciakören, de får söka in till kören på samma sätt som alla andra intresserade. Även mycket duktiga sångare kan bli utanför kören, om de sjunger en sådan stämma som redan är fulltalig. Men det här förstår kandidaterna, och jag erbjuder dem i så fall en chans att komma med nästa höst i stället, förklarar körledaren.
Luciakandidaterna har också fått sina nummer, det skedde genom lottdragning.
Kandidaternas röstningsnummer:
1. Jenina Nyström, Helsingfors
2. Jenny Karlsson, Pargas
3. Moa Larsson, Mariehamn
4. Ida Ekberg, Björneborg
5. Karin Westerlund, Raseborg
6. Maja Pettersson, Pedersöre
7. Wilma Grönqvist, Raseborg
8. Eva-Li Teir, Helsingfors
9. Sofia Lax, Grankulla
10. Tilde Öhman, Jomala

ANDRA LÄSER