NMR vill bli massrörelse – bokmässan strategiskt vald

Nordiska motståndsrörelsens mål är att avskaffa demokratin. Därför väljer de att manifestera på platser där den hyllas – som bokmässan, säger forskaren Christer Mattsson.

Nordiska motståndsrörelsen under en demonstration i Stockholm i november.

GÖTEBORG Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har som mål att samla tusen personer till sin demonstration i Göteborg i dag.

Samtidigt ordnas flera motdemonstrationer, och det finns uppgifter om att vänsterextrema har bussats till staden, bland dem finns det våldsbenägna personer.

Hela tusen poliser har kallats in, det finns en rädsla för att de våldsamma kravallerna från EU-toppmötet 2001 upprepas. Polisen meddelade i går att risken för oroligheter har ökat.

Nordiska motståndsrörelsens ledare, Simon Lindberg, har enligt Aftonbladet kallat marschen "den viktigaste politiska uppvisningen i modern tid”, som ska visa att ”det nordiska folket inte kommer att ge upp sin frihet och överlevnad utan strid”.

Enligt Christer Mattsson, forskare och biträdande föreståndare vid Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, är demonstrationsdagen mycket medvetet vald. Mer än jom kippur handlar det enligt honom om Bokmässan, en arena för demokrati och det fria ordet.

– Deras avsikt är att avskaffa demokratin och införa en nordisk folkstat där vita människor lever. De som inte är vita nordiska människor ska bort.

Agendan är öppet antisemitisk.

Redan i fjol stod anhängare utanför mässan. NMR var också på plats under politikerveckan i Almedalen i somras och har börjat marschera på första maj.

I år har dessutom diskussionen kring högerextrema Nya Tiders närvaro skapat en uppmärksamhet som ur Nordiska motståndsrörelsens synvinkel är positiv, och som har aktiverat anhängare och sympatisörer, menar han.

Minskat stigma

NMR är den dominerande nazistiska organisationen i Norden i dag. Den är störst i Sverige men finns också i Finland och Norge.

I Finland driver Polisstyrelsen på för att förbjuda den. Den finska falangen fick mycket uppmärksamhet för ett år sedan när Jimi Karttunen misshandlades och senare dog i samband med en av NMR:s aktioner i Helsingfors. En anhängare dömdes till grov misshandel.

Det är inte känt hur exakt många som hör till Nordiska motståndsrörelsen. Enligt Mattsson rör det sig om några hundra individer med ett antal tusen sympatisörer i Sverige. Men de senaste åren har både aktiviteterna och medlemmarna ökat de fem senaste åren enligt honom.

– Vi ser fler händelser där vit makt-miljön har varit den angripande parten den senaste tiden. Och stigman att tillhöra den här gruppen har minskat, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säkerhetspolisen till Svenska Dagbladet.

NMR har varit en mycket sluten organisation men talar nu om att bli en massrörelse och man har grundat parti.

Våldsbrott

Det finns en klar våldsbenägenhet inom NMR. Enligt Svenska Dagbladet är 58 av 84 nazister som tidningen granskat dömda för brott, bland annat misshandel, våldsamt upplopp eller brott mot knivlagen.

Tre män med kopplingar till NMR dömdes nyligen för tre bombdåd i just Göteborgsområdet, mot bland annat flyktingförläggningar. Prideparader har attackerats i flera städer, och en lokalpolitiker i Skåne har utsatts för brandattentat – han lämnade sen sina uppdrag.

Det finns också uppgifter om vapenträning i Ryssland.

På så sätt är NMR farlig för enskilda individer som rörelsen är fientligt inställd till, enligt Mattsson. Det kan handla om politiker, journalister och också poliser har kallats "folkförrädare". Motståndsrörelsen hotar ändå inte den svenska konstitutionen menar han. Han tror heller inte att NMR kommer att bli den massrörelse man önskar.

– Men det finns ett talesätt att man ska hålla ögonen på fattiga vänner och små sår. Så tänker jag. Just nu är NMR ett litet sår men vi måste se till att det inte växer.

Det har Sverige erfarenhet av, på 1990-talet drabbades landet av en våldsvåg från vit makt-rörelser.

ANDRA LÄSER