Helsingfors bokmässa bjuder på debatter och senegalesisk succéförfattare

I oktober blir det 900 litteratursamtal på 15 scener när Helsingfors bokmässa ordnas restriktionsfritt igen. Samhällsdebatter och barnlitteratur är synligt framme.

Helsingfors bokmässa satsar stort på program riktat till barn och unga.
Ylva Pereraylva.perera@hbl.fi
27.09.2022 05:01
Efter två år av coronarestriktioner slår Helsingfors bokmässa upp sina dörrar ”på riktigt” igen den 27–30 oktober i Helsingfors Mässcentrum. 
– Ta i trä så blir det faktiskt precis som det var innan pandemin: programmet har samma omfattning, mat- och vinmässan ordnas parallellt och vi har kring 30 internationella gäster av vilka majoriteten är fysiskt på plats, säger programchefen Ville Blåfield.
Höstens upplaga av Helsingfors bokmässa är Ville Blåfields första som programchef, och han är särskilt glad över att få välkomna internationella författargäster på plats.
Bland de utländska gästerna lyfter Blåfield speciellt fram den debuterande romanförfattaren Kira Jarmysh, som också är den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs pressekreterare.
Dessutom framträder den senegalesiske författaren Mohamed Mbougar Sarr som gjort världs­succé med sin Goncourtprisade roman La plus secrète mémoire des hommes som i höst utkommer i finsk översättning (Miesten syvimmät salaisuudet, Gummerus).
Sverige representeras starkt på deckarfronten med gäster som Lars Kepler (duon Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril), Denise Rudberg och Anna Jansson. Dessutom deltar Sune- och Bert-böckernas skapare Sören Olsson och Anders Jacobsson. På söndagen leder författaren Juha Itkonen ett samtal där de flesta nominerade till Nordiska rådets litteraturpris medverkar.
Parisbosatta Mohamed Mbougar Sarr från Senegal är den första författaren från Subsahariska Afrika att tilldelas det prestigefyllda Goncourtpriset.

Författare som samhällsdebattörer

Årets mässa är Blåfields debut på programchefsposten, och han är lättad över att nu ha sållat fram 900 programpunkter av de 1 500 förslag som kom in. Årets tema är ”debatt”, och det syns genom den serie på åtta debatter som i samarbete med Helsingin Sanomat äger rum på mässans huvudscen. 
Bland annat kommer författaren Sofi Oksanen med utrikesminister Pekka Haavisto att debattera huruvida Finland varit för blåögt i relation till Ryssland, och på svenska bjuder politikern och arkitekten Anders Adlercreutz in till diskussion om varför finländsk arkitektur är tråkig.
– Debattemat genomsyrar inte hela mässan, tvärtom har jag velat värna om mångsidigheten, men det är roligt att på det här sättet lyfta upp författarna som samhälls­debattörer, säger Blåfield. 

Barnlitteratur och kärnkraft

Två av mässans femton scener ägnas helt åt barn- och ungdomslitteratur, och på två andra går programmet helt och hållet på svenska. Där är det Svenska litteratursällskapets marknadsföringschef Agneta Rahikainen som koordinerat programmet.
– Under torsdag och fredag förmiddag kretsar allt program på scenen Blåbärslandet kring litteratur för barn och unga, det här är ett område som Helsingfors bokmässa satsar mycket mer på än till exempel Bokmässan i Göteborg, säger Rahikainen.
Agneta Rahikainen ser fram emot diskussioner om bland annat Ukraina och kärnkraft på de svenska scenerna på Helsingfors bokmässa.
På de finlandssvenska scenerna syns debattemat bland annat i diskussioner om kriget i Ukraina, där journalisterna Anna-Lena Laurén och Kerstin Kronvall medverkar. Rahikainen ser också fram emot en diskussion kring kärnkraft.
– Där medverkar författaren och den långvariga kärnkraftsmotståndaren Lars Sund, poeten Victor von Hellens och vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund som alla har behandlat temat på olika sätt, det ska bli jättespännande att se var den diskussionen landar, säger Rahikainen. 

ANDRA LÄSER