Ukraina varnar för hårdare strider i öst

Ryska styrkor genomför enligt Ukraina en "hastig reträtt" från utkanterna av Kiev. Men president Volodymyr Zelenskyj varnar för fortsatt hårda strider i östra delarna av landet.

En satellitbild visar ryskt tillbakadragande från flygplatsen i Hostomel, norr om Kiev.
TT-AP-AFP
02.04.2022 13:00 UPPDATERAD 02.04.2022 20:18
Ryska trupper rapporteras ha retirerat från flygplatsen i Hostomel, nära Ukrainas huvudstad, som varit föremål för strider sedan början av invasionen, skriver Storbritanniens försvarsministerium i sin senaste underrättelserapport.
Samtidigt fortsätter ukrainska styrkor att avancera mot ryska enheter som är i färd med att dra sig tillbaka från områden i utkanterna av Kiev. Bland annat är förorten Brovary, öster om Kiev, åter under ukrainsk kontroll och enligt borgmästaren har affärer där sakta börjat öppna igen.
Men alla nyheter är inte lika goda. I närliggande Butja hittades ett 20-tal personer döda på en enda gata, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Minerar hela området"

Den ryska reträtten i norr går långsamt men den är märkbar, säger president Volodymyr Zelenskyj. Han beskriver det som lämnas kvar som en "fullständig katastrof" och varnar medborgarna för minor och risken att bli beskjutna.
– De minerar hela området, de minerar hem, utrustning och till och med kvarlevor efter de människor som dödats, säger Zelenskyj i ett videoinlägg på sociala medier tidigt på lördagen.
Under tidig kväll uppgav myndigheterna att invånarna i Dmytrivka, västr om Kiev, under lördagen hittat över 1 500 odetonerade granater och minor.
Även guvernören i Tjernihiv, Vjatjeslav Tjaus, anklagar Ryssland för att placera ut minor när styrkorna lämnar området.
– Det ligger massor av minor kvar. De har strötts över byarna, säger han enligt The Guardian.

"Kan inte pressa tillbaka dem"

Då hade USA:s försvarsministerium meddelat att man ska bistå Ukraina med ytterligare utrustning, bland annat vapen, ammunition och kommunikationssystem till ett värde av motsvarande över 289 miljoner euro.
Men mer behövs enligt Podoljak, som säger att striderna i öst och syd kan bli hårda.
– Våra partner måste förstå att den "afghanistanisering" som de hoppas på, och att Ryssland ska dras in i ett utdraget krig, inte kommer att hända, säger han och syftar på Sovjetunionens krig i Afghanistan, där gerillastyrkor långsamt försvagade de sovjetiska ockupationsstyrkorna.
– Vissa trodde att något liknande skulle hända i dagens Ukraina, men inte Ryssland. De har etablerat sig i söder och öst och vi kan inte pressa tillbaka dem utan tyngre vapen.

Bombade bostadshus

Norr om Kiev har den ukrainska flaggan åter hissats vid kärnkraftverket i Tjernobyl.
Ukraina ska även ha tagit tillbaka flera byar i östra delen av landet och, efter häftiga strider, säkrat en central väg i östra Charkiv. Men under natten bombade Ryssland flera bostadshus i staden Luhansk och närbelägna Toshkivka, uppger Luhansk-regionens guvernör Serhiy Haidai enligt BBC.
Det är oklart hur många som dödats eller skadats i attackerna.
Ukrainas försvarsministerium uppger även att man noterat ryska trupprörelser i moldaviska utbrytarregionen Transnistrien, med gräns mot sydvästra Ukraina, och antyder att Ryssland kan planera en attack därifrån.
Uppgifterna tillbakavisas dock från moldaviskt håll som menar att det inte finns "några uppgifter om mobilisering" och att de ukrainska uppgifterna "definitivt är osanna", skriver Finanical Times.

ANDRA LÄSER