Betala med ansiktet – HBL testade nya tekniken

Snart räcker det med att visa upp sig för att kassan ska ta betalt. Det tar bara cirka sju sekunder, vilket är snabbare än vid kort- och mobilbetalningar. Samtidigt varnar kritiker för ett övervakningssamhälle.

Kameran på kassans pekplatta känner igen OP:s Jaana Ijäs och vet från vilket konto pengarna ska tas. Köpet bekräftas med ett tryck på skärmen. Katja Kosunen står bakom disken.
Jag häller kaffe i koppen. På en pekskärm vid kassan trycker jag på rutan Börja och en sekund senare kommer texten Hej Patrik! tillsammans med priset på kaffet. Jag trycker Betala och så är köpet klart. Med hjälp av biometri har betalskärmens kamera identifierat mig och vet från vilket konto pengarna ska tas.
Den här tekniken testar finanskoncernen OP sedan ett par månader internt i sin personalrestaurang i Vallgård, men planen är att betalningssättet ska lanseras allmänt vid sidan av mobilbetalning, betalkort och kontanter.
– Vi tror att biometri är nästa stora teknologisteg när det gäller betalningar. Tekniken har nått en punkt när den är tillräcklig pålitlig och billig för att vara meningsfull att använda i praktiken, säger Kristian Luoma från OP:s utvecklingslaboratorium i Uleåborg.
140 OP-anställda deltar i pilotprojektet. Betaltiden vid ansiktsbetalning är i genomsnitt cirka sju sekunder, vilket är snabbare än vid kort- och mobilbetalningar. Kunden behöver inte gräva efter plånbok eller mobil vid kassan.
– Det är orsaken till att vi tror på tekniken. Betalningen blir snabbare och smidigare för både kunden och kassapersonalen, säger Luoma.
För att kunna använda ansiktsigenkänning måste kunden först skapa en profil till vilken man kopplar sitt betalkort. Med hjälp av mobilens kamera görs samtidigt en biometrisk karta av ansiktet. Allt går på ett par minuter. Vid betalningstillfället jämförs kundens ansikte med den bildkarta som har sparats i systemet.
Det finns dock vissa begränsningar. I pilotskedet fungerar tekniken inte för enäggstvillingar, även om problemet går att lösa på sikt. Den som täcker ansiktet med slöja kan inte heller använda tekniken. Den fungerar inte heller i mörker eller svagt ljus. Däremot är det inget problem att använda glasögon.

Kontroversiell teknik

Ansiktsigenkänning är en teknik som just nu börjar tillämpas i många sammanhang. Men tekniken är inte helt okontroversiell. Kritikerna varnar för att den kan skapa ett övervakningssamhälle. Det har också påpekats att felfrekvensen varit alltför hög när till exempel polis använt tekniken för att hitta brottslingar. Studier har också visat att tekniken fungerar sämre på mörkhyade än på vithyade.
Inom OP betraktar man dock tekniken som tillräckligt säker för att användas som sådan, utan kompletterade identifiering med hjälp av till exempel pinkod. I pilotskedet är maxgränsen för en betalning 25 euro.
– Vi sparar inga bilder på folk, enbart matematisk information, säger Luoma.
Harri Nummela, direktör för OP:s bankrörelse för privatkunder, tror inte att ansiktsigenkänning på kort sikt slår ut något av dagens betalsätt, utan blir ännu ett i raden.
– Kundskaran är brokig och olika sätt att betala passar olika personer och situationer. Det är på samma sätt som när man omväxlande kommunicerar med telefon, e-post, sms eller Whatsapp, beroende på motparten och situationen, säger Nummela.

ANDRA LÄSER