2015
Redan hösten 2015 ledde den till en regeringskris, då Juha Sipilä (C) ställde ultimatum till dåvarande ordförande för Samlingspartiet Alexander Stubb. "Det är mycket möjligt att jag marscherar till presidenten". Överenskommelsen gällde hur många vårdområden Finland ska ha – Samlingspartiet vill ha fem.
Lösningen blev att det ska födas 18 landskap, men bara 15 vårdområden. Senare ändrades även detta till 18 vårdområden, för att alla landskap skulle behandlas lika.
2016
Centern vann alltså landskapsrumban, men i stället blev det fart på valfriheten, som var Samlingspartiets politiska mål. Ännu i regeringsprogrammet 2015 var det meningen att vårdområdena skulle skapas först, sedan finansieringen, sist valfriheten. Det ändrades efter krisen och de tu gick hand i hand, medan C och Saml hållit varandras skötebarn som gisslan. "Utan valfrihet, ingen landskapsreform", har Paula Risikko (Saml) sagt.
Valfrihetslagen bereddes snabbare, och förslaget blev att valfrihet införs 1.1.2019 - både kundsedlar och valfria vårdcentraler. På grund av brådskan skickades en ofärdig skiss på remiss under vårvintern 2017.
2017
I slutet av juni kom grundlagsutskottets dom: marknaden kan inte öppnas så plötsligt, och landskapen kan inte tvingas bolagisera vården. Utskottet krävde att valfrihet införs stegvis. Det var en bromskloss för Samlingspartiet, men Petteri Orpo höll fast vid att lagen träda i kraft 2019. Han fick äta upp sina ord lite senare: Vårdreformen sköts i juli upp till år 2020.
I oktober blev det nya tjänstemannaförslaget färdigt. Då var valfriheten ytterligare uppbromsad så, att privata vårdcentraler kommer först 2021.
I den politiska armbrytningen drevs i stället en större roll för kundsedlar som kan användas i privata sektorn. Enligt Paula Risikko (Saml) skulle det bli en "subjektiv rätt" att få sedlar, också till specialistvård.
Men tolkningen föll inte i god jord hos Centern, och en ny armbrytning tog vid den här veckan. Gräl förekom inför öppen ridå. Centerledamoten och specialistläkaren Martti Talja anklagade Samlingspartiet för att "söndra vårdens kronjuvel, specialistvården".
Senare samma dag meddelade statsministern att man igen nått enighet, och bestred att det fanns en regeringskris. Lösningen handlade om i vilken utsträckning kundsedlar kan användas.
ANDRA LÄSER
Svenskfinland
Efter Jörn Donners död upptäckte hans änka Bitte Westerlund makens dubbelliv
24.03.2023 16:25


Helsingfors
Staden i gång med att fälla träd igen trots domstolsförbudet – anser att de inte omfattas
24.03.2023 19:31

Lägenheter
Skulle du betala hyra för att få gå ut på din gård? Så är det i den här exceptionella ettan i Berghäll
24.03.2023 06:33

Livsmedel
Sprider sig priskriget till Finland? – ”Marknadsföringsknep”, säger Lidl om konkurrentens prissänkning
24.03.2023 10:23
