"Krigstoppmöte" med Li och Xi

Ni har ett särskilt ansvar, manar EU efter digitala möten med Kinas president och premiärminister om Rysslands krig i Ukraina. – Ett toppmöte i krigstid, säger rådsordförande Charles Michel.

EU:s rådsordförande Charles Michel under fredagens digitala toppmöte med Kina.
Wiktor Nummelin/TT
01.04.2022 12:54 UPPDATERAD 01.04.2022 18:53
Under totalt nästan fyra timmar pratade rådsordförande Charles Michel, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och utrikeschefen Josep Borrell med de kinesiska ledarna Xi Jinping och Li Keqiang, uppkopplade via länk.
– Under en kris är dialog mer behövligt än någonsin annars, betonar Michel på presskonferensen efteråt.
Naturligt nog var kriget i Ukraina huvudämne.
– EU och Kina är överens om att det här kriget är ett hot mot den globala säkerheten och världsekonomin, säger Michel – som dock inte verkar ha fått några löften om Kina kommer att agera på något sätt.
– Vi manade Kina att hjälpa till för att få slut på kriget. Positiva steg från Kina för att hjälpa till skulle välkomnas av EU, säger rådsordföranden.

Kriget dominerar

Fredagens digitala toppmöte var det första stormötet mellan EU och Kina sedan 2020 och var inplanerat redan långt innan Ryssland på nytt gick in i Ukraina i slutet av februari.
Kriget har givetvis förändrat förutsättningarna rejält. Kina är Rysslands främsta internationella allierade – men har samtidigt ännu inte ställt sig helt på Moskvas sida.
Nervositeten inom EU är dock stor, både för eventuella vapenleveranser och för ekonomisk hjälp.
– Som ständig medlem i (FN:s) säkerhetsrådet har Kina ett väldigt speciellt ansvar. Vi gjorde det väldigt tydligt att Kina, om de inte vill stödja våra sanktioner, åtminstone inte ska blanda sig i dem, säger von der Leyen.
– Det skulle leda till väldigt stor skada för Kinas rykte här i Europa. Företagssektorn följer vad som sker väldigt noga och värderar hur länderna agerar. Det här handlar om förtroende, trovärdighet och långsiktiga beslut, inskärper hon.

Ärliga samtal

Kommissionsbasen kallar samtalen för "uppriktiga" – vilket på diplomatspråk brukar vara en omskrivning för en allt annat än hjärtlig diskussion.
– Det betyder att vi uttryckte motsatta åsikter. Det här är ingen konflikt. Det är ett krig, säger von der Leyen.
EU-ledarna konstaterar också att det absolut inte är "business as usual" som gäller.
– Det här var ett toppmöte i krigstid. Putins krig fortsätter att döda kvinnor och barn, säger Michel.
Ingen av EU-ledarna vill öppet tala om vad Kina riskerar om landet öppet skulle ställa sig på rysk sida i konflikten, eller hjälpa Moskva för mycket. Mellan raderna hörs ändå varningar om att ingen tjänar på en ytterligare utvidgning.
– Alla försök att kringgå sanktionerna eller hjälpa Ryssland kommer att förlänga kriget. Det är inte i någons långsiktiga intresse, säger Charles Michel i Bryssel.

Fred och välstånd?

Från Kina hälsar en talesman för landets utrikesministerium att parterna i mötet med premiärminister Li enades om att "arbeta tillsammans för fred, stabilitet och välstånd i världen", rapporterar nyhetsbyrån AFP.
President Xi ska i sin tur ha uttryckt hopp om att EU bestämmer själv över sin syn på Kina – en tydlig signal om att Peking oroas över inflytandet från USA över Europa.
– Vi hoppas att EU kan skapa sin egen bild av Kina och följa sin egna, individuella politik gentemot Kina, sade presidenten enligt kinesiska statsmedier.

EU:s önskemål på Kina

Här är några av de besked som EU-ledarna tar med sig till fredagens digitala toppmöte med Kina:
"EU kommer att mana Kina att försvara och stärka den regelbaserade internationella ordningen och upprätthålla allmänna värderingar och principer. EU håller starkt fast vid att neutralitet inte är möjlig i det här kriget. Kina bör inte stödja Ryssland i att kontra mot eller kringgå effekterna av sanktionerna från EU och väst".
"EU kommer att mana Kina att återgå till vägen mot ekonomiska reformer och garantera en mer balanserad och ömsesidig handelsrelation och lätta på reserestriktioner".
"EU kommer att mana till ett lyftande av de restriktiva åtgärderna mot litauisk export och motsätter sig alla ekonomiska påtryckningar".
"Toppmötet blir också ett tillfälle för EU att lyfta individuella fall och allvarlig oro för rättigheter för folk tillhörande minoritetsgrupper, särskilt i Xinjiang, Inre Mongoliet och Tibet".
Källa: Europeiska rådet.

ANDRA LÄSER