Målrik första halvlek räckte till seger för HIFK

HIFK besegrade AC Oulu med 3-1 på hemmaplan.

Keaton Isaksson blev matchjälte för HIFK med två nickmål.

HIFK var ute efter sin tredje raka seger och fick gälla som klar favorit inför hemmamatchen mot tabellnian AC Oulu. Det var ändå gästerna från Uleåborg som inledde matchen piggare och med endast nio minuter spelade placerade Samu Alanko bollen förbi Calum Ward i HIFK:s mål, efter att hemmalaget försvarat alldeles för passivt. Även efter målet var det AC Oulu som kontrollerade matchbilden medan HIFK såg osedvanligt blekt ut.

Med tjugo minuter på klockan vände dock allting till det bättre för rödtröjorna. Mosa Yaghoubi slog ett precist inlägg som Keaton Isaksson elegant språngnickade in i nedre hörnet. Efter kvitteringsmålet var det ett helt annat HIFK ute på konstgräset i Tölö än under de första tjugo minuterna. Intensiteten, tempot och kreativiteten i passningsspelet var på en helt annan nivå och bortalaget var rejält i gungning.

Med 35 minuter på klockan gjorde Isaksson sitt andra mål för dagen. Även 2-1-målet var en nick, denna gång stod Isaksson alldeles omarkerad i straffområde efter ett välavvägt inlägg av Kei Kamara och kunde ostört nicka in bollen i högra hörnet. Efter det tog endast tre minuter innan HIFK slog till igen. Jake Dunwoody slog en djupledspassning över gästernas backlinje som hittade snabba yttern Jusif Ali. Ali rundade kyligt AC Oulus målvakt Roger Bonet, satte bollen i mål och förde upp hemmalaget i en 3-1-ledning i paus.

I andra halvlek var det återigen AC Oulu som inledde piggare och gästerna hade några snabba anfall som vållade vissa problem för hemmalagets backlinje. Det tog ändå inte länge innan HIFK återtog kontrollen i matchen. Förutom att Joaquín Gómez adepter höll AC Oulu borta från riktigt farliga målchanser hade rödtröjorna också flera lägen att slutligen punktera matchen med ett fjärde mål.

Fler mål blev det ändå inte i matchen och HIFK tog följaktligen sin tredje raka seger med siffrorna 3-1. Matchhjälten Keaton Isaksson var nöjd efter matchen men påpekade att HIFK kan spela ännu bättre.

– Det var inte den bästa av prestationer, i våra senaste matcher har vi spelat ännu bättre men det är också viktigt att kunna vinna matcher med en lite sämre prestation. Att få göra två mål framför hemmafansen efter alla ribbor och stolpar den här säsongen var också jätteskönt, säger han.

Vinsten för upp HIFK, som spelat färre matcher än något annat lag i ligan, på en femteplats i tabellen. Trots segern förde matchen också med sig dåliga nyheter för HIFK i form av skador på wingbackarna Pipe Sáez och Macario Hing-Glover. Nästa veckas tisdag möter HIFK Ilves på bortaplan.

ANDRA LÄSER