Modiga iranier och en bruten svit – det här är dagens VM-snackisar

Tyskland gör entré i turneringen, iransk tv fick spader och en lång svit av matcher utan förlust är bruten. HBL listar dagens snackisar i VM.

De iranska spelarna Ehsan Hajsafi, Alireza Beiranvand, Morteza Pouraliganji och deras lagkamrater förblev tysta då landets nationalsång spelades inför matchen mot England.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
23.11.2022 06:00

Dagens match: Tyskland–Japan, klockan 15.00

Det tyska landslaget har gått lite under radarn inför turneringen. Få verkar tro att ”Die Mannschaft” kan gå hela vägen och favoritskapet vilar i stället på Brasiliens, Argentinas och Frankrikes axlar.
Tyskarna inleder turneringen mot Japan – en disciplinerad motståndare som inte ska underskattas. Förbundskaptenen Hansi Flick saknar vindsnabbe yttern Leroy Sané som drog på sig en skada i samband med tisdagens träningar.
Sané är en av sju Bayern München-spelare i den tyska landslagstruppen. Den mest intressanta är ändå Jamal Musiala, 19, som tagit fotbollseuropa med storm det senaste året. Han har potential att bli en av VM:s utropstecken.
Musiala flyttade till England som sjuåring och representerade både det engelska och det tyska landslaget på juniornivå. I februari 2021 valde han Tyskland och England gick bet på en av fotbollsvärldens största talanger.
Viktigt för både Japan och Tyskland att inte förlora den här matchen, eftersom Costa Rica är gruppens slagpåse.
Tyskland får klara sig utan Leroy Sané mot Japan.

Dagens vansinne

De iranska startspelarna valde att stå tysta under nationalsången inför måndagens möte med England. Detta som protest mot regimen i hemlandet där mänskliga rättigheter spelar lika lite roll som i Qatar.
På senare tid har det handlat mycket om kvinnors rättigheter. Allt började i september då 22-åriga Masha Amini dödades av polisen eftersom hon inte bar den obligatoriska slöjan på rätt sätt.
Att vara tysta under nationalsången var en stark och vågad aktion av de iranska spelarna. En aktion som inte gick hemlandet förbi.
Iransk tv blev så stött av protesten att de klippte till en bild av arenan på långt håll i stället för att visa de tysta spelarna, rapporterar BBC.
Enligt olika människorättsorganisationer har över 400 människor dött och 17 000 gripits i samband med demonstrationer och protester i Iran.
Fifa kan försöka försköna mästerskapet i Qatar på många olika vis, men de kan inte hindra spelare från att vara tysta.

Dagens siffra: 36

Så många matcher gick det argentinska landslaget obesegrade innan man åkte på en chockförlust mot Saudiarabien i öppningsmatchen. Inget är förlorat för Leo Messi & Co, men man behöver skärpa till sig för att leva upp till förväntningarna. Matcher mot Mexiko och Polen väntar.

ANDRA LÄSER