Polen öppnar för att skicka F-16 till Ukraina

Polen skulle vara redo att skicka stridsflygplan av modellen F-16 till Ukraina om beslutet fattades tillsammans med västerländska allierade, säger landets premiärminister Mateusz Morawiecki i en intervju med tyska Bild.

Enligt Ukrainas ledning toppar avancerade stridsflygplan, som till exempel amerikansktillverkade F-16, nu listan över önskade vapen. Arkivbild.
02.02.2023 06:47
– Om det var ett beslut från hela Nato, skulle jag vara för att skicka dessa stridsflygplan, säger Mateusz Morawiecki till tidningen.
– Min bedömning baseras på vad Nato-länderna bestämmer tillsammans.
De västerländska allierade borde samarbeta kring en eventuell leverans av stridsflygplan, anser premiärministern.
– För att det här är ett väldigt allvarligt krig och Polen deltar inte i kriget, Nato deltar inte, säger Morawiecki, och tillägger att beslutet behöver "strategisk avvägning från hela Natoalliansen".
Enligt Ukrainas ledning toppar avancerade stridsflygplan, som till exempel amerikansktillverkade F-16, nu listan över önskade vapen.
I måndags meddelade USA:s president Joe Biden att landet inte kommer att skicka F-16 till Ukraina, men dagen efter sade presidenten att han kommer att tala med sin ukrainske motsvarighet Volodymyr Zelenskyj om den senaste efterfrågan av avancerade vapen.
Länder i väst har nyligen blivit ense om att sända stridsvagnar med modern Natostandard till ukrainarnas hjälp i försvaret mot den ryske inkräktaren.

ANDRA LÄSER