Extremhetta drabbar Australian Open – flera matcher uppskjutna

Hettan ligger över Melbourne Park, där kvicksilvret väntas nå uppemot 37 grader. Flera matcher har fått skjutas upp. – Man känner att det strålar upp från planen, säger australiensiskan Kimberly Birrell.

En man tar skydd under en handduk för att undvika solen i Melbournes hetta.
17.01.2023 09:52 UPPDATERAD 17.01.2023 15:15
En värmebölja ligger över Melbourne där värmen i luften ligger nära kroppstemperaturen. Hettan har lett till att den högsta i arrangörernas värmestress-skala uppnåtts, vilket gör att de flesta av eftermiddagens matcher skjutits upp till klockan 17, lokal tid (08, svensk tid).
– Det börjar bli varmt, och det är en hel del vind också. Så det var svårt. Jag har inte haft en sådan här dag sedan jag kom hit till Australien, det är den varmaste hittills. Det är alltid svårt att spela i solen, vi måste anpassa oss, säger fransyskan Diane Parry, som fick ett wildcard till turneringen och spelade sin match vid lunchtid, där hon slogs ut.

Temperaturen väntas stiga ytterligare – hur tror du att spelarna kommer att påverkas av det?

– Jag tror att det kommer att bli tufft, speciellt om det är långa matcher. Så det kommer att bli hårda kamper, säger 20-åringen.

Drog nytta av värmen

En som fick det tufft var Elise Mertens från Belgien, som kämpade två och en halv timme för att i en tresetare vända och vinna mot Garbiñe Muguruza, Spanien.
– Jag har kört en del kondition under försäsongen, fyra timmar om dagen. Så för mig var det okej att bara köra. Jag hade antagligen kunnat köra ytterligare ett set. Jag fokuserade lite på de första slagen tror jag. Jag tror att hon hade det värre än vad jag hade det, säger hon till TT.

Kunde du använda hettan till din fördel?

– Jag tror det. Framför allt i tredje set. I andra set blev det varmare och varmare. Jag kände inte direkt hettan, jag drack mycket energidryck. Jag var på sätt och vid beredd på hettan i dag.
En annan som kunde dra nytta av värmen var australiensiskan Kimberly Birrell, som skrällvann mot estniskan Kaia Kanepi.

Hur känns det i kroppen när man spelar i den här värmen?

– Det är en svår känsla att förklara. Man känner att det strålar upp från planen. Men jag gillar de här förhållandena. Jag gillar känslan av att jobba hårt, att svettas, och ge sig in i kampen. Då spelar jag min bästa tennis, och jag känner att förhållandena hjälpte mig, säger Birrell

”Varmare än hemma”

Publiken vid Australian Opens andra dag svalkar sig bäst den kan under parasoller och utställda fuktfläktar.
– Det är jättevarmt, svettigt, säger australisk-svenska Mia Larsson, som besöker Melbourne Park tillsammans med sin familj.
Strategin för att inte kollapsa i värmen är ”dricka jättemycket vatten”, hålla sig i skuggan och hennes lillebror Lokis lilla batteridrivna fläkt.
– Det är lite varmare än hemma, säger pappa Stefan Larsson med ett skratt.

ANDRA LÄSER