93 nya coronafall – färre vårdas på sjukhus

Ytterligare sju dödsfall har rapporterats.

Institutet för hälsa och välfärd följer med smittläget i landet. Måndagens smittsiffror är de lägsta sedan den 9 november. Arkivbild.
Totalt 93 nya fall av coronaviruset har registrerats i Finland under det senaste dygnet, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd på måndagen. Siffrorna är de lägsta på länge.
En tredjedel av fallen konstaterades i Helsingfors.
Incidensen har sjunkit och är nu 49,2 för de två senaste veckorna. Incidensen betecknar antalet fall per 100 000 invånare.
Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt är värst drabbat i Finland med incidensen 220 för de två senaste veckorna. Motsvarande siffra är 78 i Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt, 64 i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och 11 i Vasa sjukvårdsdistrikt.
Sammanlagt 91 619 personer har konstaterats smittade sedan epidemin fick sin början.

Färre på sjukhus

Inom vården har läget lugnat sig och nu får 118 personer sjukhusvård, vilket är 18 färre jämfört med gårdagens siffra. På intensiven vårdas 22 personer, vilket är en minskning på 6.
Samtidigt har 7 nya dödsfall rapporterats och sammanlagt har 939 dödsfall med koppling till sjukdomen rapporterats i landet.
Vaccineringarna fortsätter och nu har 41,1 procent av befolkningen fått åtminstone en dos coronavaccin. En andra dos har getts åt 6,8 procent av befolkningen.

Restriktioner luckras upp

På måndagen meddelade Regionförvaltningsverket begränsningarna bland annat i Nyland ska lättas upp. I Nyland blir det tillåtet att ordna sammankomster för upp till 50 personer utomhus i juni.
Samtidigt fortsätter obligatoriska coronatest vid gränserna för personer som kommer från länder där incidensen under de två senaste veckorna överskrider 25. Det gäller alltså så gott som alla länder.
I Mellersta Österbotten har läget däremot försämrats kraftigt och begränsningarna har skärpts.

Så här rapporteras coronasiffrorna

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.
ANDRA LÄSER