Bottas fick inte vinna – Hamilton etta i Ryssland efter stallorder

Valtteri Bottas får fortsätta vänta på sin första seger för säsongen. Mercedesföraren startade från ruta ett i Sotji och höll undan – men på grund av stallets vilja blev det ingen finländsk seger.

Valtteri Bottas (t.h.) höll undan för stallkamraten Lewis Hamiltons attacker i starten.
Det var halvvägs in i loppet i Ryssland som den avgörande knapptryckningen ägde rum. Då Lewis Hamilton inte lyckades sig ta förbi Valtteri Bottas ute på banan fick VM-ledaren hjälp av stallchefen Toto Wolff.
Efter att Wolff tryckt på en knapp med texten ”tactics” fick Bottas snabbt order att släppa förbi stallkamraten. Episoden avgjorde tävlingen – britten kopplade greppet om loppet och släppte inte.
– Det var en svår dag. Valtteri gjorde ett fantastiskt jobb och agerade som en äkta gentleman då han lät mig passera. Med hänsyn till VM-ställningen försöker vi vinna bägge mästerskapen som ett team och vi samarbetade väl i dag, kommenterar Hamilton i C Mores sändning efter loppet.
Mercedes motiverade ordern med att stallet oroade sig över att Sebastian Vettel skulle utmana VM-ledaren Hamilton. Då var det säkrare att släppa förbi britten och låta Bottas brottas med Ferrariföraren.
I slutet av loppet frågade Bottas stallet om han skulle få lov att köra om Hamilton.
– Positionerna stannar som de är. Vi talar om det efter racet, var Mercedes kortfattade svar.
Hamilton korsade mållinjen som etta och drygade ut sin ledning i sammandraget till hela 50 poäng. Bottas slutade tvåa och Sebastian Vettel trea. Bottas får trösta sig med att han tog sig förbi Kimi Räikkönen i sammandraget och ligger nu trea i VM-serien.
– För teamet var det ett gott resultat, men personligen var det ett svårt lopp. Självklart går vi igenom alla tänkbara scenarier inför lopp och Lewis kämpar för världsmästerskapet. Det är var det är, säger den klart besvikna Bottas om de taktiska besluten som fattades.
För Räikkönens del blev loppet en tråkig historia. Ferrariföraren spelade än en gång en oinspirerande biroll och slutade fyra.
– Det var ett ok lopp. I början hade vi svårigheter men då vi böt till de mjuka däcken blev det bättre. Situationen var dock ganska klar efter tidskvalet och alla visste vad som komma skall, att passera här är svårt, säger Räikkönen.

Verstappen suverän

Det gråa och sömniga racet hade en klar ljusglimt: Max Verstappen. Red Bull-föraren startade från den 19:e rutan på grund av att stallet bytt ut motordelar inför racet – men Verstappen gjorde det bästa av det dåliga utgångsläget.
Direkt i starten började den våghalsiga nederländaren svepa förbi bil efter bil. Efter sex varv hade Verstappen redan kört förbi tretton förare. Efter att toppförarna gjort sina depåstopp gick Verstappen upp i en tillfällig ledning.
Verstappen höll i förstaplatsen till det 43:e varvet, då det oundvikliga depåstoppet väntade. Verstappen firade sin 21:a födelsedag med att sluta på femte plats.
– Detta var verkligen en positiv prestation. Speciellt de första varven var bra då jag kom åt att komma förbi trafiken. Senare ledde jag lite oväntat och klarade av att hålla dem (Mercedesförarna) bakom mig, men vi måste ta ett depåstopp. Jag tror jag kunde ha klarat av att hålla ut ända till slut, kommenterar belgaren Verstappen.
F1-säsongen fortsätter i Japan nästa helg. Bara fem lopp återstår.
Uppdaterad 16:25 med kommentarer från förarna.

Rysslands GP:

1. Lewis Hamilton, Mercedes
2. Valtteri Bottas, Mercedes
3. Sebastian Vettel, Ferrari
4. Kimi Räikkönen, Ferrari
5. Max Verstappen, Red Bull
6. Daniel Ricciardo, Red Bull
7. Charles Leclerc, Sauber
8. Kevin Magnussen, Haas
9. Esteban Ocon, Force India
10. Sergio Perez, Force India
11. Romain Grosjean, Haas
12. Nico Hülkenberg, Renault
13. Marcus Ericsson, Sauber
14. Fernando Alonso, McLaren
15. Lance Stroll, Williams
16. Stoffel Vandoorne, McLaren
17. Carlos Sainz, Renault
18. Sergej Sirotkin, Williams
Toro Rosso-förarna Pierre Gasly och Brendon Hartley avbröt.
ANDRA LÄSER