Sanna Marin om Turkiets utspel: Vi måste skynda långsamt, sakerna ordnar sig nog genom diskussion

– Det finns ingen orsak att oroa sig, Turkiet vill nu ha uppmärksamhet, men problemen går att lösa med diplomati och diskussion. Det var statsminister Sanna Marins analys av Natoläget i måndagens A-studio i Yle.

Sanna Marin och Annika Saarikko (i främre raden) fotograferade i riksdagen under måndagens debatt om Finlands Natoansökan. På kvällen medverkade de båda i Yles A-studio där man bland annat diskuterade Turkiets ovilja att godkänna Finlands och Sveriges ansökan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan stack hål på Finlands och Sveriges Natobubbla i fredags, då han meddelade att Turkiet inte kan godkänna ländernas ansökningar till försvarsalliansen Nato.
Vill Turkiet som det enda av trettio medlemsländer i Nato förhindra att Finland och Sverige ansluter sig till försvarsalliansen? Hur ska Erdogans uttalande tolkas?
Dessa frågor ställde aktualitetsprogrammet A-studio på måndagskvällen till de inbjudna gästerna, statsminister Sanna Marin (SDP) och tre övriga partiledare.
– Vi behöver kanske lite tålamod här nu. Finland för hela tiden diskussioner med Turkiet och de andra Natoländerna. Både president Sauli Niinistö och utrikesminister Pekka Haavisto har varit i kontakt med sina kolleger i Turkiet, vi diskussioner med flera olika länder, försäkrade Sanna Marin.
Hon medgav att de motstridiga budskapen är oroväckande, då Turkiet tidigare i våras sade att man inte vill sätta käppar i hjulen för Finlands eventuella Natoansökan, men nu plötsligt säger raka motsatsen.
Erdoğan tillade tidigare under måndagen att det är onödigt för Finland och Sverige att skicka sina delegationer till Ankara för att diskutera ansökan. Det här avskräckte inte Sanna Marin.
– Hans meddelande var inte speciellt uppmuntrande, men jag tror att vi löser problemet genom diskussioner. Både utrikesministeriet och Finlands ambassad i Turkiet är inkopplade i ärendet, försäkrade hon.

Förbud mot vapenexport

En orsak till Turkiets utspel förra veckan är det vapenexportförbud som riktades mot Turkiet 2019, efter att landet hade anfallit kurdområden. Frågan lyder nu om Finland är berett att häva detta förbud för att få Turkiet att godkänna vår Natoansökan.
Oppositionsledaren Petteri Orpo (Saml) gav Marins regering sitt stöd i frågan, han upprepade att Finland och Turkiet har goda relationer till varandra och att problemet säkert går att lösa genom diskussion.
– Turkiet vill främst att vi ska notera dess önskemål och föra en konstruktiv diskussion kring problemet. Vi bör förhålla oss allvarligt till landets krav, men ändå hålla fast vid våra principer om vapenexportförbudet, sade Petteri Orpo.
Även Centerns ordförande Annika Saarikko upprepade Marins budskap om diplomati och växelverkan, men tog inte ställning till frågan om vapenexport.
– Finlands utrikespolitik kommer inte att förändras på grund av ett Natomedlemskap. Även i fortsättningen kommer vi att tro på diplomati, det gäller också i vår relation till Turkiet. Vi har samarbetat med samtliga medlemsländer hela våren och det fortsätter vi med, sade Annika Saarikko.
Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra förde fram en tanke om att Turkiets budskap kanske ändå inte var riktat till Finland, utan att det kan ha handlat om en inrikespolitisk tvist som avspeglar sig på processen.
– Finlands politik är inte föremål för utpressning, sade Riikka Purra.
ANDRA LÄSER