Lejonkaptenen Filppula: "Otroligt – skulle vara roligt att säga mer, men det går inte"

2008 vann en ung Valtteri Filppula Stanley Cup tillsammans med Detroit Red Wings. 14 år senare firar 37-åringen ett historiskt finländskt OS-guld.

Valtteri Filppula ler i mitten av högen med OS-guldfirande ishockeylejon.
20.02.2022 09:25 UPPDATERAD 20.02.2022 11:29
När Valtteri Filppula i höst blev uttagen till EHT-hemmaturneringen hade han knappast trott att den resan slutar i OS-guldfest i Peking. NHL-spelarnas medverkan var då ett frågetecken och Filppula koncentrerade sig på att njuta av sina första landslagsmatcher sedan VM 2017.
Senare blev det klart att NHL-spelarna inte spelar i Peking vilket betydde att 37-åringen – som spelat över 1 000 grundseriematcher i NHL och vunnit Stanley Cup – blev OS-aktuell.
Resten är historia. Finländsk ishockeyhistoria. Lejonkaptenen Filppula hör till de pratgladare spelarna i landslaget men efter OS-finaltriumfen var till och med han mållös.
– Det är helt otroligt. Det är svårt att hitta ord, säger en rörd Filppula i Discoverys tv-intervju strax efter matchen.
– Vi spelade fint hela turneringen och fick en belöning för det. Det skulle vara roligt att säga mer, men det går inte. Men det känns bra, säger Filppula.
Att Finland låg under med 0–1 efter ett tidigt ryskt mål rubbade lejontruppen aldrig. Lejonen hade lärt sig sina läxor efter den svåra gruppspelsmatchen mot Sverige, där man vände ett tre måls underläge, och den målsnåla semifinalen mot bronslaget Slovakien.
– Att vi varit i sådana situationer tidigare gav oss självförtroende. Vi litade på vårt eget spel.
Filppula var med om att vinna OS-brons i Vancouver 2010, två år efter Stanley Cup-segern med Detroit Red Wings. Tolv år efter bronset i Vancouver skriver han historia genom att bli den första finländaren någonsin som kan titulera sig olympisk mästare och Stanley Cup-vinnare.
Efter OS-succén som kapten finns Filppula säkert med på listan med spelare som är aktuella för hemma-VM i Tammerfors i maj. Ett VM-guld där skulle betyda att Filppula skulle ansluta till en exklusiv klubb av spelare som vunnit såväl Stanley Cup som OS- och VM-guld.
Men först får kapten Filppula njuta av den historiska OS-triumfen.

ANDRA LÄSER