Teemu Selänne: Slutpajasat med ryssarna

Jokerit vill tillbaka till FM-ligan efter ett knappt decennium i ryska KHL. Det kan ske tidigaste hösten 2023. En het fråga är var Jokerit i så fall skulle spela sina hemmatcher. Forna superstjärnan Teemu Selänne har en lösning.

Teemu Selänne tar Jari Kurri i försvar.
Jonas von Wendt
25.04.2022 10:56 UPPDATERAD 25.04.2022 11:18
Helsingforsarenan har varit Jokerits hem sedan 1997 men den har varit i finskrysk ägo sedan 2013. Teemu Selänne säger i Valavuori Live-showen att han samlat ihop en grupp investerare som är beredda att köpa Arenan.
Problemet är bara att de nuvarande ägarna finns på EU:s sanktionslista på grund av deras samröre med den ryske presidenten Vladimir Putin som för två månader sedan inledde ett invasionskrig mot Ukraina.
– Jag är väldigt ivrig över Jokerits planer att återvända till ligan. Vi känner alla till problemet med en hemmahall. Så pass har jag satt mig in i situationen att jag hittat ett gäng som är redo att köpa Helsingforsarenan, säger Selänne i Valavuori Live-showen.
Då ägarna är på sanktionslistan är affären dock väldigt svår att genomföra.
– I dagens läge är en affär väl mer eller mindre omöjlig att genomföra. Men jag har ett gäng som kan stig fram om chansen dyker upp och läget förändras.
Selänne, som tidigare förevigats på bild med diverse oligarker och umgåtts med många av dem, tar nu starkt avstånd till ryssarna.
– Det är dags att öppna ögonen och sluta med de här pajaslekarna med ryssarna. Jag vill inte säga dess mera om kriget men det är ju helt klart att Ryssland måste städas upp radikalt för att landet på något sätt skulle vara salongsdugligt igen.
– Jag har under alla år försökt ha ett öppet sinne då det gäller Ryssland och vad de sysslar med. Men kriget var sista droppen. Jag känner inga sympatier över huvud taget med dem och vill inte ha något med dem att göra någonsin mera, säger Selänne.
Arenan i Helsingfors står tom då de ryska ägarna finns på EU:s sanktionslistor.

Tar Kurri i försvar

Selänne säger sig också vara intresserad av att jobba för att föra tillbaka Jokerit till toppen i finsk ishockey. Jari Kurri äger i dagens läge Jokerit och de två är goda vänner sedan årtionden tillbaka.
Kurri har kritiserats för sitt agerande under och före Rysslands invasionskrig mot Ukraina. Han har undvikit att ta ställning mot de forna ägarna, KHL och den ryska regimen.
– Jag förstår mig inte alls på kritiken mot Jari Kurri. Att folk är bittra på Jokerit är en annan sak. Själv har jag aldrig tagit KHL-Jokerit till mitt hjärta men Jari har hela tiden jobbat med Jokerits bästa för ögonen. Många har sett honom som en rysk bulvan men så har han inte upplevt det själv utan han har varit med för att hjälpa Jokerit på det sportsliga planet. Han har byggt något otroligt fint och kritiken mot honom har saknat alla proportioner.
2013 sålde affärsmannen Hjallis Harkimo Jokerit och Helsingforsarenan. På bild två av köparna, Gennadij Timtjenko och Roman Rotenberg.
Selänne säger sig vara redo att kavla upp ärmarna för Jokerit och Kurri.
– Jag minns Jokerit på 1990-talet. Vi var som rockstjärnor. Både jag och Jari spelade där under lockoutsäsongen. Suget efter Jokerit var oerhört. Det ska vi försöka återskapa, säger Selänne.

ANDRA LÄSER