HJK kopplade greppet om avancemang till Europa League – vann mot danska Silkeborg med 1–0

HJK fick spela de sista tjugo minuterna mot danska Silkeborg med en man mer på planen. Det blev avgörande och nu är man nära en plats i Europa League efter 1–0 i första mötet.

David Browne fixade segern för HJK med ett riktigt kanonskott. – Det var nog ett av de finaste, och viktigaste målen jag gjort. Jag fick en fin passning från Lucas Lingman, säger Browne om målet.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
18.08.2022 21:00 UPPDATERAD 18.08.2022 21:42
HJK gick in för att ta ett av de sista stegen mot en plats i Europa League-gruppspelet på torsdagskvällen då danska Silkeborg IF besökte fotbollsstadion i Tölö. Och det gjorde man till slut, mycket tack vare att gästerna drog på sig en utvisning.
Det var de danska gästerna som tog ett stadigt grepp om taktpinnen i matchinledningen. Silkeborg lyckades spela sig igenom HJK:s press och skapa några halvchanser
Någon minut senare vaknade HJK. Hemmapubliken skrek på straff då Malik Abubakaris avslut tycktes träffa mittbacken Andre Calisirs arm, men ingen åtgärd från den portugisiska domaren.
Strax därefter fick gästernas Nicklas Helenius en jättechans från två meter efter ett fint inlägg av högerbacken. Men förra säsongens danska skyttekung missade.
HJK hade perioder då man dominerade, men också perioder då man var rejält tillbakapressade. På det stora hela var den första halvleken en jämn historia.
– Vi gör en av våra bästa halvlekar i Europa i den första. I den andra tappade vi lite och de fick dominera, säger tränaren Toni Koskela efter matchen.
HJK var mycket farliga på vänsterkanten genom Murilo. Efter en halvtimmes spel levererade han ett livsfarligt inlägg som Atomu Tanaka sånär styrde in.
Faktum är att bägge HJK:s wingbacks orsakade problem för gästerna. David Browne stod för en utmärkt soloräd och spelade sedan fram Santeri Hostikka som lyfte bollen i mål. Till publikens stora besvikelse vinkades han av för offside.
– Jag är egentligen ytterforward så det är lite ovant för mig att spela wingback. Men jag tycker att jag anpassat mig väl till rollen, säger Browne efter matchen.
HJK var illa ute i slutet av halvleken då Silkeborg ägde det mesta av spelet, men hemmalaget red ut stormen och 0–0 stod sig i paus.
Inledningen av den andra halvleken fortsatte i samma tecken. Silkeborg är ett lag som gillar att äga mycket boll och det gjorde man i den här matchen. HJK hade å sin sida svårt att få det egna spelet att stämma direkt efter paus. Klubi kom inte förbi gästernas höga press och fick förlita sig på långa bollar och kontringsförsök.
– Det var en tuff match för oss. Vi hade inte mycket boll förrän i slutet, säger Browne.
Men bollinnehav vinner man inga fotbollsmatcher med, speciellt inte om man bara spelar sidledes. Efter en lång passningssekvens bröt HJK och Abubakari kom en mot en mot redan varnade mittbacken Calisir. Denne kapade Klubi-anfallaren och domaren plockade fram det röda kortet direkt, vilket innebar att HJK fick spela de sista tjugo minuterna med en man mer.
I samband med utvisningen vaknade hemmapubliken på allvar och det kändes verkligen som att alla 8 237 åskådare hejade fram de blåvita.
– Det lyfte oss verkligen. Atmosfären var fantastisk, säger Browne.
Hemmalaget dominerade bollinnehavet fullständigt efter utvisningen. Lucas Lingman testade från distans efter en hörna. Det resulterade i en ny hörna som också hamnade hos Lingman. Men denna gång passade han åt Browne som dundrade in 1–0 från 22 meter med tio minuter kvar på matchuret.
Med sex minuter kvar nätade Klubi ännu en gång, men återigen blev målet bortdömt på grund av offside.
– Vi försökte verkligen göra fler mål på slutet och göra det lättare för oss i returen. Men vi drog på oss lite för många frisparkar. Det blir en tuff match i Danmark nästa vecka.
Returmötet spelas nästa veckas torsdag i Silkeborg. Det gör man utan Miro Tenho och Bojan Radulovic, som är avstängda.

HJK:s laguppställning:

Conor Hazard - Jukka Raitala, Arttu Hoskonen, Miro Tenho - Murilo, Lucas Lingman, Santeri Väänänen (76 min Nassim Boujellab), Atomu Tanaka (63 min Perparim Hetemaj), David Browne - Malik Abubakari (88 min Anthony Olusanya), Santeri Hostikka (76 min Bojan Radulovic).

ANDRA LÄSER