Verstappen straffas för kraschen med Hamilton – makalös klättring av Bottas

Kampen om VM-titeln i formel 1 är osedvanligt hård i år mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton. På Monzabanan kraschade rivalerna in i varandra – när ingen ville ge sig mot den andre. Nu bestraffas Verstappen till nästa tävling.

Max Verstappens Red Bull landar på Lewis Hamiltons Mercedes och bägge två tvingas avbryta.
HBL-TT
12.09.2021 17:48 UPPDATERAD 12.09.2021 20:33
De båda rivalerna fick bryta Italiens grand prix på grund av kollisionen efter halva racet. Max Verstappen försökte köra om Lewis Hamilton, som vägrade lämna något utrymme till sin konkurrent.
Kollisionen var oundviklig och Verstappens Red Bull-bil landade på Hamiltons Mercedes, väldigt nära brittens huvud. Båda förarna kunde dock oskadda kliva ur sina vrak.
Flera timmar efter loppet kom juryns besked: Verstappen bestraffas med att flyttas ner tre placeringar i starten av nästa tävling, i Ryssland om två veckor.
Det är bara det senaste exemplet på den hårda kampen om VM-titeln i år, när Red Bull-bilen kunnat utmana Mercedes-stallet bättre än på länge.
Säsongen har präglats av tuffa omkörningar och hårda ord mellan rivalerna och på Silverstone i juli fick Verstappen bryta sedan han varit i kontakt med Lewis Hamiltons bil redan på det första varvet i en incident liknande den på Monza.
Kraschen innebär att Max Verstappen behåller VM-ledningen, fem poäng före Hamilton.

Dubbelt McLaren, Bottas trea

Racet på Monza blev en stor triumf för McLaren-stallet. Det klassiska bilmärket har haft några tunga år i formel 1, men fick nu fira en dubbelseger genom Daniel Ricciardo och Lando Norris.
Segern är australiern Riccardios första i formel 1 på tre år.
Valtteri Bottas, som vann lördagens sprintlopp men startade ur sista rutan på grund av ett motorbyte, stod för en strålande upphämtning. Finländaren klättrade hela vägen upp till prispallen då han körde i mål som tredje man.
– Jag är glad att vi fick mer poäng än Red Bull. Av mig var det ett bra lopp. Synd det där med kraschen mellan Lewis och Max, säger Bottas i intervjun efter loppet.
Mercedes leder Red Bull med 18 poäng i konstruktörs-VM. Tack vare sin klättring är Bottas fortsättningsvis VM-trea på 141 poäng mot Norris på 132. Upp till sin stallkamrat har Bottas 80 poäng.

ANDRA LÄSER