Halloween kom till Finland med Kalle Anka

I dag är halloween mest en fest där barn och unga driver med vuxna.

Traditionen av att fira halloween är i grund och botten en keltisk tradition. Kelterna var ett folkslag som levde på Irland, i Storbritannien och i delar av Frankrike före vår tideräkning.
Kelterna firade skördefest och nyår den 1 november. Då tog sommarhalvåret slut och den mörka, kalla vinterperioden började. Kelterna trodde att gränsen mellan de levandes och dödas värld suddades ut kvällen före nyåret, den 31 oktober. Kvällen kallades för samhain.
Kelterna trodde att väsen från de dödas värld kunde röra sig bland människor på samhain. För att skydda sig mot dem klädde kelterna ut sig till monster och djur och tände stora eldar.
Under tidens gång trängdes kelterna undan av romarna men spår av den keltiska kulturen överlevde bland annat på Irland. Påven beslöt senare att alla helgon skulle firas 1.11 och irländarna firade All Hallows Eve, eller halloween, 31.10. En del av samhain levde kvar i firandet.
Under 1800-talet flyttade mängder av irländare till USA. Med sig hade de traditionen av att fira halloween.

Med Kalle Anka till Finland

I USA utvecklades halloween till en fest för barn där man klär ut sig, knackar på hos grannen och frågar om de bjuder på godis, eller om de föredrar bus. Till Finland spred sig traditionen genom bland annat Kalle Anka och Snobben på 1990-talet.
– En del äldre människor som inte är vana vid halloween tycker att festen inte hör hemma här och anser att man blandar ihop firandet med alla helgons dag. De döda firas på båda med halloween har en annan karaktär, säger Lena Marander-Eklund som är professor i Nordisk folkloristik vid Åbo Akademi.
Halloween är en festdag att se fram emot under en annars ganska mörk årstid.
– Ju mer de äldre förfärar sig över traditionen desto roligare tycker de unga att den är. Att gäcka med döden är alltid lite spännande, säger Lena Marander-Eklund.
ANDRA LÄSER