HBL:s barnbokskritiker tilldelades Vanessapriset

Litteraturvetarna och barnbokskritikerna Maria Lassén-Seger och Mia Österlund – som bägge skriver för HBL – tilldelades årets Vanessapris under Helsingfors bokmässa.

Barnbokskritikerna Maria Lassén-Seger och Mia Österlund prisas för sin uthållighet, envishet och kärlek till barnlitteraturen.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
28.10.2022 14:34 UPPDATERAD 28.10.2022 15:39
– Barn- och ungdomslitteraturen är en stor värld, sa Tua Forsström innan hon avslöjade att årets Vanessapris går till HBL:s barnbokskritiker och ”parhästarna” Maria Lassén-Seger och Mia Österlund.
Vinnarna har över 25 års erfarenhet av att jobba med barn- och ungdomslitteratur i både dagspress och inom akademin.
– Parhästarna har galloperat upp på scenen! sa Österlund när hon och kollegan tog emot publikens applåder vid Blåbärslandets scen Helsingfors bokmässa under fredag eftermiddag.

Envishet och kärlek

Enligt prismotiveringen har Lassén-Seger och Österlund bland annat jobbat med ”uthållighet, envishet och kärlek till barnlitteraturen”, vilket även innefattar hård kritik ibland.
Vidare premieras de för att ha ”lyft den finlandssvenska barnboken och illustrationskonsten, ökat dess spaltutrymme och synlighet och med sina forskar- och kritikernätverk hjälpt att göra den känd ute i Norden.”

Hur mycket envishet har det krävts genom åren?

– Ganska mycket. Det har gällt att stå på sig och spränga vallar för teckenmängden som tillåtits för kritiken, att ta det utrymme som barnlitteraturkritiken förtjänar, säger Österlund och tillägger att man på både finskt och rikssvenskt håll sneglar på den finlandssvenska barnbokskritiken för tillfället.
– Det går inte lika bra för kritiken där. Den är nedprioriterad och folk som jobbat med den har fått sparken, säger hon.
Kritikerkollegorna Maria Lassén-Seger och Mia Österlund är är projektforskare och specialforskare i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi.

”Alla borde läsa barnböcker”

– Jag är djupt hedrad, det här priset betyder jättemycket! sa Lassén-Seger i sitt tacktal på scenen.
– Som kritiker delar vi det här priset med alla som gett oss en plattform att skriva, vilket inte alls är självklart i dag, påpekade hon vidare.
Österlunds budskap under prisutdelningen var att god kritik av barn- och ungdomslitteratur är större än konsumentupplysning.
– Barnlitteraturkritiken är en spännande och folkbildande samhällsinstitution. Alla borde läsa barnböcker och barnbokskritik, säger hon.
Prissumman för Vanessapriset är 10 000 euro, och priset har sedan 2016 delats ut varannat år för förtjänstfulla insatser för att främja barn- och ungdomslitteratur samt läsförståelse bland barn och ungdomar på svenska i Finland. I år delas prissumman jämnt mellan pristagarna.
Barnbokskonstnären Linda Bondestam, författaren Annika Sandelin och bibliotekspedagogen Lena Sågfors och specialbibliotekarien Mikaela Wickström har tilldelats priset tidigare.

Arne Alligator dök upp

Efter prisutdelningen förvandlades Blåbärslandets scen för en kort stund till en djungel, när barnbandet Arne Alligator & Djungeltrumman äntrade scenen.
Och den redan goda och hjärtliga stämningen blev ännu varmare när det folkkära krokodildjuret fick både äldre och yngre personer i publiken att leva med i musiken.
En av dem som kunde texten utantill var Ian Lax, 14, från Helsingfors. Han erkände mer än gärna att han ”fortfarande” lyssnar på bandet.
– Det här är hela ens barndom liksom. Då var Arne alltid varit med på alla bilresor man gjorde, säger Lax.
Även Stella Parland-priset delades ut under fredagen, och det var serietecknaren Edith Hammar som mottog det.
Rättelse 28.10 kl. 15.37: Tua Forsströms namn var först fel men har korrigerats.

ANDRA LÄSER