Henry kritisk: Tar bort fokus från problemet

Den tidigare anfallsstjärnan Thierry Henry säger att debatten huruvida spelare ska knäböja eller inte tar bort fokus från frågan om rasistisk diskriminering.

Thierry Henry.

Sedan juli har spelarna i Premier League knäböjt inför matcherna för att visa sitt stöd för antirasist-kampanjen "Black lives matter". Men tidigare i mars valde Crystal Palace-spelaren Wilfried Zaha att stå – och blev den förste spelaren i ligan att göra det. Han menar att gesten saknar betydelse, och har kallat den för "förnedrande".

– Jag tyckte att det var ett starkt budskap att knäböja och alla visste vad det betydde, men sedan förflyttades diskussionen till: ska vi stå eller knäböja?, säger Henry till CNN Sport.

– Men vad hände med orsaken? Vad hände med anledningen till att vi faktiskt knäböjer från första början? Eller varför vi fortfarande måste göra det? Det är något som för mig är väldigt viktigt och som vi fortsätter glömma.

Den 43-årige fransmannen tog bort sina sociala medier i förra veckan som en protest mot att plattformarna inte sätter ner foten mot rasism och kränkningar på nätet.

Flera spelare i Premier League har uppgett att de har blivit utsatta för rasism på sociala medier den här säsongen. De styrande organen inom engelsk fotboll har tidigare skrivit ett öppet brev riktat till Facebook och Twitter där man kritiserat deras passivitet.

ANDRA LÄSER