De mordåtalade pojkarna säger att det var fråga om en "bestraffningslek" – tingsrätten tog itu med Forsbyfallet

Enligt åklagaren var det våld som de åtalade pojkarna använde mot offret sällsynt brutalt och förnedrande. Till slut lämnade de honom livlös på marken. Försvaret anser att det inte var fråga om mord.

Pojken hittades i närheten av Forsby sjukhus.
17.02.2021 16:58 UPPDATERAD 17.02.2021 17:26
Rättegången mot 16-åringarna som misstänks för mordet på sin jämnåriga kompis i Forsby i Helsingfors inleddes på onsdagen. Helsingfors tingsrätt har reserverat fyra dagar för behandlingen.
Det misstänkta mordet som skedde på Forsby sjukhusområde den 4 december i fjol har väckt stor uppmärksamhet och diskussion om bland annat barnskyddets roll. Offret var känt för barnskyddet och hade placerats utanför hemmet genom sina föräldrars önskan ett år tidigare.
Enligt åklagaren var det misstänkta mordet sällsynt brutalt. Åklagaren anser att det finns bevis för att de misstänkta gärningsmännen redan i förväg planerat att mörda offret. Åklagaren har lagt fram flera meddelandekedjor som bevis på att mordet var överlagt. Man yrkar också på att de åtalade ska undergå rättspsykiatrisk undersökning.
Alla tre pojkar bestrider mordåtalet. Två av pojkarna erkänner grov misshandel och grovt dödsvållande medan den tredje pojken erkänner misshandel, det vill säga två slag mot huvudet. Enligt försvaret har pojkarna varken före eller under misshandeln haft för avsikt att offret ska dö. Enligt en av de åtalades försvar ska två av pojkarna ha försökt få den tredje att sluta med misshandeln.
Åklagaren säger i sin tur att alla tre pojkar fortsatt misshandeln trots uppmaningen att sluta.
Offret beskrivs som en lugn och tillbakadragen pojke som hade få vänner. Enligt åklagaren fanns det en maktobalans i förhållandet mellan offret och de två av pojkarna som han känt sedan barnsben.

Misshandel i fem timmar

På grund av fallets natur yrkade offrets advokat på att rättegången skulle ske bakom stängda dörrar. Rätten beslöt att fallet som helhet inte hemlighålls men att en del åtalspunkter kan innehålla detaljer som ska hemlighållas.
– Fallet har ett stort samhälleligt intresse och därför vill vi att rättegången hålls offentligt, säger åklagaren Satu Pomoell.
Enligt åklagaren var våldet mot offret långvarigt och innehöll flera element av förnedring. Pojkarna ska bland annat ha tvingat offret att dricka stark alkohol innan våldet satte i gång. De ska också upprepade gånger ha urinerat på offret.
Det misstänkta mordet som skedde på Forsby sjukhusområde i december har väckt stor uppmärksamhet och diskussion om bland annat barnskyddets roll.
Under misshandeln använde pojkarna bland annat ett järnrör och fyrverkerier. Därtill slog, sparkade och knuffade de offret. En av pojkarna ska också ha hoppat på offret upprepade gånger. Pojkarna kastade också burkar på offret, som i något skede tvingades klä av sig på underkroppen.
Misshandeln ska ha pågått från cirka klockan 19 till midnatt, då de tre åtalade lämnade offret livlös på marken. Enligt åklagaren återvände en av pojkarna senare och har då insett att offret antingen redan har dött eller snart kommer att dö.

Inte första misshandeln

Offret hittades av en byggnadsarbetare två dagar senare. Då hade han endast en t-tröja och en munkjacka på sig och var gyttjig över hela kroppen.
Det var inte den första gången offret misshandlades och förnedrades. Enligt de misstänkta gärningsmännen var det fråga om en slags "bestraffningslek" som hade pågått en längre tid. Det är oklart varför offret fortsatt att umgås med två av de åtalade trots att de misshandlat honom. Två av de åtalade har beskrivits vara hans enda vänner.
En del av den dödliga misshandeln filmades av de misstänkta gärningsmännen. Även tidigare misshandelsfall filmades.
Vissa av filmerna visades i rätten. På filmerna syns hur två av de åtalade slår offret i ansiktet. I en annan video syns hur den tredje åtalade sparkar offret när han ligger på marken under en parkbänk.
Enligt både åklagaren och försvaret spelade alkohol en stor roll under kvällen. De tre åtalade och offret ska tillsammans ha fått tag på en halvliter starksprit. Dessutom ska de ha haft över femtio burkar öl. Allt ska ha druckits upp under kvällens gång. En del av spriten tvingade pojkarna offret att dricka trots att han ska ha sagt nej.

En fjärde misstänkt för rån

Förutom mord är pojkarna misstänkta för rån, anstiftan till rån och misshandel. Enligt åklagaren rånade pojkarna offret i augusti. Då ska de två pojkarna som var offrets barndomsvänner ha bestämt sig för att råna offret på hans hörlurar.
Rånet gavs i uppdrag till en av de åtalade, som en av pojkarna hade lärt känna på ett konfirmationsläger. Ytterligare en fjärde misstänkt anlitades för rånet.
Den fjärde pojken är endast misstänkt för rån och ska inte ha haft något med de kommande händelserna att göra. Han sade tidigare att han inte vill uttala sig i rätten, men tillade innan han gick ut ur rättssalen:
– Jag är ledsen för det skedda. Det borde aldrig ha hänt.
I allmänhet kräver åklagaren livstids fängelse för mord, men i och med att de åtalade är minderåriga är det inte möjligt.

ANDRA LÄSER