MTV: Mika Aaltolas Turkietresa granskas efter Natoinlägg på sociala medier

Delegationen för Utrikespolitiska institutet ska ta upp direktören Mika Aaltolas informationsinsamlingsresa till Turkiet och Ungern vid sitt nästa möte, rapporterar MTV. Det här efter Aaltolas inlägg om Natoprocessen på Twitter.

Utrikespolitiska institutets direktör Mika Aaltola reste till Turkiet och Ungern. Saara-Sofia Sirén vill ha en förklaring.
Jenny Bäckjenny.back@hbl.fi
08.02.2023 22:03 UPPDATERAD 09.02.2023 15:52
Ordföranden för Utrikespolitiska institutets delegation, riksdagsledamoten Saara-Sofia Sirén (Saml), ställer sig frågande till Utrikespolitiska institutets direktör Mika Aaltolas och forskaren Henri Vanhanens resa till Turkiet och Ungern nyligen, och till Aaltolas påföljande kommentarer om resan på Twitter. Aaltola och Vanhanen reste till Turkiet och Ungern för att samla information om inställningen till ett finskt Natomedlemskap.
Efter resan kommenterade Aaltola processen på Twitter, och skriver bland annat att Finland borde signalera sin beredskap att skilja på den svenska och den finska ansökan, som nu är sammankopplade.
– Utrikespolitiska institutets uppgift är att producera forskningsbaserad kunskap som underlag för beslutsfattarna. Det är inte meningen att institutets ledning och dess forskare själva ska försöka påverka Finlands utrikespolitik, säger Sirén till MTV.
Utrikespolitiska institutet är en oberoende forskningsanstalt som verkar i anknytning till riksdagen och finansieras av den. Också Erkki Tuomioja (SDP), vice ordförande för riksdagens utrikesutskott, är i en intervju för Yle kritisk till forskarnas förfarande.
Enligt Sirén kommer delegationen att ta upp resan och skriverierna vid sitt nästa möte. Hon påpekar också att tidpunkten för resan var mycket känslig.
Aaltola fick besvara kritiken i Yles A-studion på onsdagskvällen. Enligt honom var resan till Turkiet och Ungern mycket normal verksamhet för forskningsinstitutet.
– Självfallet har avsikten inte varit att påverka utrikespolitiken. Men Finland är ett land där diskussionen är fri, säger Aaltola.
Mika Aaltola är en flitig debattör som ofta synats i medierna särskilt efter Rysslands anfall mot Ukraina. Hans namn har också förekommit i galluparna över vem finländarna vill se som landets nästa president.

ANDRA LÄSER