Dansk Syrienkrigare häktad för landsförräderi

En 29-årig dansk som rest till Syrien för att delta i strider sitter häktad för landsförräderi, rapporterar tidningen Berlingske. Det skulle vara första gången på över 70 år som någon ställs inför rätta för brottet.

IS-medlemmar reser sin flagga på en kulle utanför Kobane i Syrien. Bilden är från 2014, och tagen från den turkiska sidan av gränsen. Arkivbild.
TT-Ritzau
19.07.2020 14:11 UPPDATERAD 19.07.2020 15:03
Den i dag 29-årige mannen åkte till Syrien 2013. Där ägnade sig han bland annat åt att skjuta prick på bilder av de danska politikerna Naser Khader och Anders Fogh Rasmussen, karikatyrtecknaren Kurt Westergaard och den islamfientlige debattören Lars Hedegaard, en händelse som filmades och fick spridning på internet.
Efter fyra år i inbördeskrigets Syrien sårades mannen i ett bombangrepp. Med hjälp av smugglare lyckades han ta sig till Turkiet tillsammans med sin fru och parets två barn. Väl i Turkiet greps han, och lämnades två år senare ut till Danmark.
29-åringen är sedan tidigare misstänkt för terrorbrott, men är sedan den 22 juni även häktad för landsförräderi, visar domstolshandlingar som Berlingske tagit del av. Om landsförräderi blir en åtalspunkt i den kommande huvudförhandlingen är det första gången på över 70 år som en person i Danmark ställs inför rätta för det brottet.
Tekniskt sett rör det sig dock om en ny lag, då den tidigare rubriceringen snarare gällde förräderi till förmån för en annan stat, som då danskar kollaborerade med Hitlertyskland under den nazistiska ockupationen. En ny förräderilagstiftning trädde i kraft i december 2015 för att även omfatta jihadister som stridit för IS eller andra extremistgrupper i Syrien.
Mannen nekar till alla anklagelser.

ANDRA LÄSER