Nu går spårvägsprojektet i Tammerfors som på räls – om ett år ska långköraren invigas

Finlands största spårvagn blir också tystlåten. Om ett drygt år är det meningen att den nya spårvägen i Tammerfors ska invigas.

Tammerfors stad har byggt ut spårvägsnätet med 15 kilometer i projektets första etapp. Gatorna byggs om till exempel vid Keskustori i stadens hjärta. Foto: Mikael Sjövall/SPT

Tammerforsborna vill se rött. Det stod bortom all tvivel när toppgardet på det stadsägda bolaget Tampereen Raitiotie talade varmt för den nya spårvagnens alla tänkbara fördelar till journalister i stadsdelen Hervanta på måndagen.

– Delaktighet är viktigt för oss. Därför har vi förankrat projektets olika etapper genom att kolla upp vad invånarna förväntar sig av de nya spårvagnarna. Spårvagnens tegelröda färg har valts av Tammerforsborna, säger vd Pekka Sirviö på Tampereen Raitiotie.

Tammerfors stad och Tampereen Raitiotie har bland annat ordnat webbenkäter för att samla in respons om spårvägsprojektet. Den nya spårvagnen har tillverkats på Škoda Transtechs fabrik i Kajana.

– Tack vare Škodas moderna teknik är de här spårvagnarna väldigt tystlåtna. De gnisslar och skramlar inte såsom många äldre spårvagnar gör. Å andra sidan hör det ju till att det låter om en spårvagn. Ljuden hör till det urbana livet, säger Sirviö.

Enligt Škoda Transtech är den nya spårvagnsmodellen i särklass den största spårvagn som någonsin har tillverkats i Norden.

– Eftersom spårvägsnätet byggs ut från noll här i Tammerfors har det varit möjligt att anpassa spårvagnarnas storlek till det spårvägsnät som nu tar form. Det vore inte möjligt att köra med lika stora spårvagnar i centrum av Helsingfors, säger vd Juha Vierros.

De nya spårvagnarna i Tammerfors konsumerar i genomsnitt 6,5 kilowatt el per körkilometer, uppger Tampereen Raitiotie.

Testkörning i sommar

Den nya spårvagnen är 37,3 meter lång och väntas rymma sammanlagt 264 passagerare. Måndagens pressvisning fokuserade på spårvagnens yttre egenskaper eftersom inredningen ska finslipas under sommaren, bland annat utifrån den respons som stadsborna har gett.

Sammanlagt 19 nya spårvagnar ska rulla på Tammerfors stads skenor från och med nästa sommar. Testkörningen av spårvagnarna kommer att starta redan i slutet av juni. Från och med september kommer spårvagnarna att utgöra en naturlig del av stadsbilden när testkörningarna utvidgas till centrum.

– Det är viktigt att alla Tammerforsbor beaktar de nya trafikreglerna som spårvagnarna hämtar med sig, säger Pekka Sirviö.

I projektets andra etapp ska staden införskaffa 24 nya spårvagnar i takt med att spårvägsnätet byggs ut. Prislappen för att bygga ut den första delen av spårvägsnätet går lös på 251,6 miljoner euro. Utöver det tillkommer kostnader för kommunalteknik, ombyggda gator och trottoarer för 43 miljoner euro. Varje enskild spårvagn kostar 3,8 miljoner euro, vilket innebär att hela härligheten kostar staden sammanlagt 458 miljoner euro.

– Vi har tillämpat en så kallad alliansmodell för projektet, vilket innebär att det blir lönsammare för våra samarbetspartner att underskrida budgeten än att överskrida den, säger projektdirektör Ville-Mikael Tuominen på Tammerfors stad.

Läs också: Snart är Tammerfors på spåret

Budgeten har hållit hittills

Spårvägsprojektet i Tammerfors har varit en långkörare utan like. Den första preliminära planen för projektet godkändes redan 2011 medan budgeten och den slutgiltiga projektplanen välsignades 2016. Bygget av det nya spårvägsnätet startade 2017 och beräknas vara klart nästa år. Den 9 augusti 2021 ska den nya spårvägen invigas.

– Vi har lyckats hålla budgeten för projektet hittills. Det enda tillägget till den ursprungliga projektplanen är ett spåravsnitt på 700 meter i centrum som har tillkommit senare och som godkändes av stadsfullmäktige i fjol.

Projektet har sysselsättande effekter.

– Cirka 550 personer har varit involverade i utbyggandet av spårvägsnätet hittills. Vi räknar med att 130 personer kommer att jobba stadigvarande med projektet efter att spårvägsnätet är färdigbyggt. Vi rekryterar till exempel 65 spårvagnsförare just nu, säger Pekka Sirviö.

Spårvagnarna gnisslar och skramlar inte lika mycket som äldre spårvagnar, bedyrar projektledningen.

Stor efterfrågan

För Škoda Transtech har beställningen också inneburit ett lyft. Efterfrågan på spårvagnar är stor på den europeiska marknaden, vilket gynnar bolagets fabrik i Kajana. Företaget har hittills tillverkat 200 spårvagnar av den modell som ska användas i Tammerfors.

– Cirka 40 procent av vår omsättning anknyter för närvarande till produktionen av spårvagnar. Vi har för tillfället beställningar på 73 nya spårvagnar. En del av dem ska användas i projektet Spårjokern i huvudstadsregionen. Återstoden ska levereras till Mannheim och Berlin i Tyskland, säger Juha Vierros.

Arbetsfördelningen i Tammerfors fungerar så att staden svarar för infrastrukturen och utbyggnaden av spårvägsnätet medan det kommunala bolaget Tampereen Raitiotie ansvarar för upphandlingen, driften och underhållet av spårvagnarna.

Vilka råd vill ni ge till Åbo stad som inte har kommit lika långt i sitt eget spårvägsprojekt?

– Ni ska satsa på en gedigen beredning av projektet. Det är viktigt att budgeten och tidtabellen är realistiska och att det inte uppstår obehagliga överraskningar under projektets gång. Sedan gäller det att bygga upp en effektiv projektorganisation som förbinder sig att verkställa det hela, säger Pekka Sirviö.

Pekka Sirviö (till vänster), vd på Tampereen Raitiotie och Juha Vierros vd på Škoda Transtech, har kommit överens om upphandling av 19 spårvagnar för 72,2 miljoner euro.

Sådana spårvagnar har Tammerfors köpt

Modell: Škoda For City Smart Arctic X 34.

Väger 56,8 ton utan passagerare.

Nordens största spårvagn med en längd på 37,3 meter.

Kräver spårbredden 1 435 millimeter.

Har 104 sittplatser och rymmer totalt 264 passagerare.

Pris: 3,8 miljoner euro.

ANDRA LÄSER