Biden: Putin har bestämt sig för att anfalla - USA anser att Ukrainas president ska stanna hemma

Rysslands president Vladimir Putin har bestämt sig för att invadera Ukraina, säger USA:s president Joe Biden på en presskonferens.– I det här ögonblicket är jag övertygad om att han har fattat beslutet, säger Biden.

USA:s president Joe Biden säger att USA väntar sig ett anfall mot Ukraina inom de kommande dagarna.
TT-AP-AFP
19.02.2022 08:24 UPPDATERAD 19.02.2022 11:44
President Biden förklarar med hänvisning till underrättelseuppgifter att USA nu tror att Vladimir Putin har bestämt sig för att attackera Ukraina.
– Vi har anledning att tro att ryska styrkor planerar och har för avsikt att anfalla Ukraina inom den kommande veckan, de kommande dagarna. Vi tror att de kommer att anfalla Ukrainas huvudstad Kiev, en stad med 2,8 miljoner oskyldiga invånare, säger Biden på en presskonferens på fredagskvällen, finsk tid.
President Biden säger vidare att skälet till att USA offentliggör farhågorna om ett eventuellt anfall handlar om att göra det omöjligt för Ryssland att hitta svepskäl till att ytterligare invadera Ukraina.
– Låt er inte luras, om Ryssland genomför sin plan kommer det att bli ansvarigt för ett katastrofalt och onödigt krig som de väljer att starta, säger Biden.
Joe Biden ifrågasätter om det är en bra idé att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lämnar landet för att delta i årets säkerhetskonferens i München.

"Stanna hemma"

Enligt CNN har Bidens medarbetare vädjat till den ukrainske presidenten att inte lämna landet för München-konferensen.
– Men det är hans beslut, säger Biden.

Organiserad avresa

I ett videoinslag anklagar separatistledaren Denis Pusjilin i Donetsk den ukrainska regeringen för att planera en ett angrepp mot de två Moskvakontrollerade regionerna.
– Från och med i dag organiseras en samlad avresa av befolkningen till den Ryska federationen. Kvinnor, barn och äldre evakueras först, säger han.
Även Luhansk-ledaren Leonid Pasetjnik lovar invånarna i utbrytarrepubliken evakuering för att undvika civila offer. Han manar inkallade och sådana med nyckeljobb att stanna kvar, och ber övriga invånare att sig till Ryssland.
– Alla män som kan hålla i ett vapen måste stå upp för att försvara sitt land, säger han.
Ryska myndigheter i regionen Rostov står redo med gästboende, mat och vård för de evakuerade, enligt Pusjilin. Och Putin har beordrat sin regering att ge 10 000 rubel (motsvarande drygt 1 200 kronor) till nyanlända från Donetsk och Luhansk.

Stor övning

Evakueringarna till Ryssland sker med anledning av de uppskruvade spänningarna mellan Ryssland och Ukraina.
Ryssland tänker hålla en stor kärnvapenövning på lördagen under överseende av Putin, uppger det ryska försvarsdepartementet. Den involverar "strategiska styrkor" och ska vara planerad sedan tidigare. Enligt försvarsdepartementet kommer ballistiska robotar och kryssningsrobotar att användas.
Ryssland har en av världens största kärnvapenarsenaler.

"Hotar ingen"

"Just nu ser vi en försämrad situation" (i östra Ukraina), sade Putin vid en presskonferens i Moskva och upprepade att de övningar som pågått nära Ukrainas gränser de senaste veckorna inte är ett hot.
– Dessa övningar är bara försvarsmässiga och hotar ingen.
Beskjutningen i östra Ukraina har trappats upp och bägge sidor anklagar varandra för att ha brutit vapenvilan tiotals gånger.
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) registrerade hundratals brott mot vapenvilan i Donetsk och Luhansk under torsdagsdygnet – en skarp ökning från dygnen dessförinnan. Drygt 300 av de noterade händelserna var explosioner.
Enligt nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats ljöd under fredagen smällar från artilleribeskjutning nära byn Stanytsia-Luhanska i Luhansk.
– Det som händer i Donbass är väldigt oroande nyheter och potentiellt väldigt farligt, säger Moskvaregeringens talesperson Dmitrij Peskov.

Ifrågasatta besked

Den ukrainske försvarsministern Oleksij Reznikov säger att landets styrkor inte har några planer på att gå till angrepp:
– Ukraina växlar upp sitt försvar. Men vi har inga planer på att genomföra militära insatser mot ryskstödda separatister eller Krim.
Ryssland uppgav under fredagen att landet drar tillbaka bepansrade fordon från området nära Ukrainas gräns. Liknande ryska besked har kommit de senaste dagarna och de har ifrågasatts av västländerna, som snarare sett tecken på att en fortsatt rysk mobilisering.
Med anledning av spänningarna i och kring Ukraina har USA:s utrikesminister Antony Blinken tackat ja till att möta sin ryska motpart Sergej Lavrov nästa vecka. USA:s utrikesdepartement har dock ett krav: att det inte blir någon ytterligare rysk invasion av Ukraina.

Under hösten 2021 kommer rapporter och uppgifter om att Ryssland kraftsamlar militärt kring gränsen till Ukraina.
I mitten av december kräver Ryssland att varken Ukraina eller andra länder ska få ansluta sig till försvarsalliansen Nato.
Nato avvisar kravlistan från Moskva.
Västländer fördömer Rysslands agerande och hotar med kraftfulla sanktioner. Samtidigt pågår intensiva förhandlingar på toppnivå för att lösa krisen.
Upptrappningen fortsätter in på 2022 och över 100 000 ryska soldater beräknas i dagsläget finnas längs gränsen.
I februari uppmanar flera länder, däribland Sverige, sina medborgare i Ukraina att lämna landet, efter upprepade varningar från USA som säger ha bevis på att en stor rysk offensiv mot Ukraina kan vara nära förestående.

ANDRA LÄSER