Dansk äventyrare: Fick sannolikt covid-19 på Mount Everest

Flera bergsbestigare har larmat om misstänkta utbrott av covidsmitta i baslägren vid Mount Everest. Nu uppger även en dansk bergsbestigare att han med största sannolikhet smittats på världens högsta berg.

Bergsklättrare på väg uppför Mount Everest, i närheten av basläger fyra på den nepalesiska sidan av berget. Arkivbild.
01.06.2021 11:53
52-åriga Carsten Lillelund Pedersen tror sig ha fått viruset på väg ned från berget, även om han kunnat testa sig först efter att han i söndags återvände till Nepals huvudstad Katmandu efter en månads expedition.
Han säger att han blev förvånad då resultatet var positivt.
– Jag och mitt team hade hostat lite grann, men det hade lika gärna kunnat vara höjdsjuka, säger Carsten Lillelund Pedersen, och tillägger att majoriteten av de 15 personerna i hans grupp smittats.
Att skydda sig mot smittspridning under en expedition är svårt, konstaterar han.
– Vi sitter i små tält och kan knappast hålla två meters avstånd. Vi går i täta led uppför berget och kämpar för att få luft, så något munskydd kan man inte ha.
Nepal har gett tillstånd till drygt 400 klättrare att bestiga Mount Everest under denna säsong, enligt The Guardian. Till dem kommer hundratals guider och hjälpare.
Totalt bör minst ett hundratal personer ha smittats, säger en österrikisk klättrare som nyligen ställde in sin expedition då en av hans guider testat positivt, till tidningen.
Nepalesiska myndigheter har dock hävdat att det inte förekommit några betydande utbrott i baslägren.
Kina har tvärtom helt ställt in vårens klättringssäsong från sin sida.

Mount Everest

Mount Everest, på nepalesiska Sagarmatha och på tibetanska Qomolangma, är ett bergmassiv i Himalaya på gränsen mellan Nepal och Tibet (Kina). Massivet har fått sitt namn efter George Everest som ledde karteringen av Himalaya vid mitten av 1800-talet.
Högsta toppen når 8 849 meter över havet och är världens högsta berg. Den "nya" höjden, exakt 8 848,86 meter, fastställdes av Kina och Nepal gemensamt vintern 2020 efter noggranna mätningar.
Mount Everest bestegs för första gången 1953 av Tenzing Norgay från Nepal och Edmund Hillary från Nya Zeeland.
Källa: Nationalencyklopedin med flera

ANDRA LÄSER