Löfven går vidare som statsminister

Talmannen Andreas Norlén föreslår att Sveriges nya statsminister ska heta Stefan Löfven. På onsdag ska riksdagen ta ställning till Löfven och om han inte får en majoritet emot sig så officiellt tillträder den nya regeringen vid en kunglig konselj på fredagen.

På fredag kan Stefan Löfven bli Sveriges statsminister igen. Först måste en majoritet i riksdagen inte rösta emot honom.
05.07.2021 16:42 UPPDATERAD 05.07.2021 18:26
Vänsterpartiet gav i söndags gult ljus och på måndagen var det Centerpartiets tur att bereda väg för en återkomst av Stefan Löfven som statsminister. Det är ändå som en letkis-jenka för Löfvens tredje regering: Vänster, höger, sedan upp. Bakåt, tre steg framåt, stopp.
Några steg framåt blev det i och med att både Vänsterpartiet och Centerpartiet lovade att inte rösta emot honom. Centerns villkor är hårda. Regeringen får inte riva upp eller sätta stopp för redan överenskomna reformer från januariavtalet. Det här gäller speciellt lagen om anställningsskydd som höll på att orsaka en regeringskris redan tidigare.
Tvärstopp blev det när det gäller budgetsamarbetet mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet. I september lägger centern fram sin egen budget och lägger sedan ner rösterna. Löfven har sagt att om han inte får understöd för regeringens budget så avgår han – igen.

ANDRA LÄSER