Våldsvågen fortsätter i Stockholm – ny skottlossning i natt

Våldsvågen med skjutningar och sprängningar i Stockholm fortsätter. Senast i raden är två våldsdåd i de södra delarna av den svenska huvudstaden.

En lägenhet har beskjutits i Farsta i södra Stockholm. Det är andra natten i rad som en lägenhet beskjuts i området.
20.01.2023 07:58
För andra natten i rad besköts en lägenhet i Farsta strand i södra Stockholm. Larmet om höga smällar kom klockan 01.43 lokal tid.
– Det har skjutits in genom ett fönster. Det fanns personer i lägenheten. Ingen har skadats, säger Andreas Dahlin, vakthavande befäl vid polisen.
Polisen söker efter misstänkta gärningspersoner.
– Vi har spärrat av brottsplatsen och håller förhör med boende i området.
På torsdagen klockan 22 lokal tid skedde även en explosion i ett trapphus i ett flerfamiljshus i Årsta i södra Stockholm.
– Det har kastats in en sprängladdning i trapphuset med splitterskador som följd, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen till TT.
Ingen person har rapporterats skadad i samband med explosionen.
Ärendet rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Ingen person har gripits.
På torsdagen vid 22-tiden svensk tid skedde en explosion i ett trapphus i ett flerfamiljshus i Årsta i södra Stockholm.
Under natten mot torsdagen besköts två andra lägenheter på olika håll i Stockholm – den ena i Farsta och den andra i Husby i nordvästra Stockholm.
Ingen har skadats i dåden, men polisen utgår från att händelserna utgör en fortsättning på den våg av grova brott som skett i Stockholmsområdet de senaste två veckorna.
– Det finns en hög sannolikhet för att det här på ett eller annat sätt kan kopplas till de konflikter som resulterat i ett antal sprängningar, mordförsök och mord, säger Ola Österling efter explosionen i Årsta.
Polisen meddelade under torsdagen att man det senaste dygnet gripit "ett tiotal" personer misstänkta för inblandning i våldsvågen. Personerna har enligt polisen koppling till kriminella nätverk.

Fakta | Veckans våldsvåg i Stockholm

17 januari detonerade en sprängladdning nära Nytorget på Södermalm i centrala Stockholm och förstörde entrén och fasaden till en restaurang.
18 januari skadades minst tre våningar i en kraftig explosion vid ett kontorshus i Kista. Ingen person bodde i fastigheten.
18 januari, sent på kvällen, fördes en man bort i centrala Stockholm. Under natten greps tre män i en mellansvensk stad och mannen hittades, oskadad.
19 januari klockan 03.06 fick polisen larm om att någon skjutit flera skott genom en lägenhetsdörr i ett flerfamiljshus i Farsta.
19 januari klockan 03.13 sköt en gärningsman flera skott in i en lägenhet i Husby.
19 januari klockan 22.06 fick polisen larm om en explosion i ett trapphus i ett flerfamiljshus i Årsta i södra Stockholm. En sprängladdning ska ha detonerat.
20 januari klockan 01.43 blev en lägenhet beskjuten genom ett fönster i Farsta strand.
Källa: TT

ANDRA LÄSER