Tim Sparv återvänder till Finland men blickar ut mot Europa

HJK förstärker sina led med landslagets kapten Tim Sparv. Helsingforsklubben presenterade Sparv på torsdagseftermiddagen.

HJK förstärker sina led med landslagets kapten Tim Sparv.

De regerande mästarna och nuvarande tabellettan i finska ligan, HJK, har gjort en värvning av väldigt hög profil. Herrlandslagets kapten Tim Sparv, 34, har skrivit på för klubben och förstärker lagets redan från tidigare kvalitativa mittfält ytterligare. Sparv berättar för HBL att det fanns många orsaker till återkomsten till hemlandet.

- I HJK får man jobba i en utmärkt miljö både på och utanför planen. Laget siktar på att vinna varje match och har alltid ligatiteln som målsättning. Dessutom har man ambitioner ute i Europa. Det som också lockade här är att jag får chansen att förverkliga mina framtidsplaner om att bli tränare efter att spelarkarriären tar slut. HJK ger mig möjligheten att ta mina första steg inom tränaryrket den dag jag väljer att lägga skorna på hyllan, berättar Sparv.

Tim Sparv flyttade inför förra säsongen till AE Larissa i den grekiska ligan men valde att lämna klubben efter endast en säsong. Sin tid i Grekland ser landslagsmittfältaren tillbaka på som en väldigt speciell erfarenhet.

- Det var en erfarenhet som skiljer sig väldigt markant från vad jag tidigare upplevt. Jag fick se en fotbollsmiljö som påminde om att resa 20 år bakåt i tiden. Tidvis var det lite jobbigt, det var helt enkelt lite för oorganiserat och gammalmodigt. Samtidigt var det också väldigt ögonöppnande att få uppleva en så annorlunda fotbollsmiljö och jag lärde känna många duktiga spelare och varma personer inom klubben. Förhoppningsvis kan jag använda den här erfarenheten till något positivt, säger Sparv.

Innan säsongen i AE Larissa spelade Sparv sex säsonger i FC Midtjylland i Danmark, där han vann tre ligatitlar och en dansk cuptitel. I den inhemska ligan representerade Sparv senast VPS år 2008. Efter 13 år utomlands får han nu chansen att vinna sin första finska ligatitel.

- Det kändes som att ifall jag ännu ville spela i den finska ligan var det här rätt tidpunkt. Efter mitt äventyr i Grekland ska det bli skönt att komma till en välskött och ambitiös klubb. En annan fördel med att återvända till Finland är att man bor närmare släkt och vänner, säger Sparv.

I slutet av den gångna säsongen led Sparv av en knäskada och spelade väldigt sparsamt för AE Larissa under våren. Mittfältaren bekräftar själv åt HBL att han ännu återhämtar sig från denna skada och inte kommer kunna börja spela matcher för sin nya klubb med omedelbar verkan. Trots skadan och de knappa minuterna i klubblaget under våren presterade Sparv på imponerande hög nivå i sommarens EM-slutspel. Landslagskaptenen är tydlig med att han ännu har stora framtidsambitioner i landslagströjan.

- Det här är en flytt jag också gör med tanke på landslaget. Att bo i Helsingfors kommer leda till att jag är tvungen att resa betydligt mindre än förut för att delta i landslagssamlingarna och det tror jag kommer vara bra för min kropp. Min målsättning är att bygga på det momentum vi haft de senaste åren och ta landslaget till VM i Qatar år 2022, konstaterar han målmedvetet.

Landslagskaptenen återvänder till Finland för att spela i HJK.

Sparvs erfarenhet från internationella sammanhang kan också vara värdefull i HJK:s kvalmatcher ute i Europa. Lyckas HJK vända på 1-2-underläget från det första delmötet med Malmö FF eller om de blåvita vinner ett av de två följande dubbelmötena i kvalet skulle det garantera en plats åtminstone i den nya klubblagsturneringen UEFA Conference League. Även Champions League eller Europa League är ännu en möjlighet åtminstone i teorin. Tim Sparv betonar hur betydelsefullt det skulle vara att kvalificera sig för spel i Europa.

- Europaspel skulle vara en fantastisk möjlighet för såväl spelarna som klubben, både sportsligt och ekonomiskt. Införandet av Conference League gör att vi har en bra chans att lyckas med detta, säger han.

Med sina 34 år och 83 landskamper i bagaget tillför Tim Sparv förutom sitt utmärkta passningsregister och briljanta förmåga att läsa spelet också en enorm mängd rutin åt HJK. Sparv skriver själv under att HJK värvade honom för hans egenskaper såväl på planen som utanför den.

- Jag kommer inte hit enbart som spelare. HJK har sett både min kvalitet som spelare och det mervärde jag tillför utanför planen. Med finska mått mätt är HJK en väldigt modern och professionell fotbollsklubb med ambitioner att bli ännu bättre. Där kan min erfarenhet från klubbar som ligger på en högre nivå vara värdefull för att tillsammans med klubbledningen bygga ett ännu bättre HJK i framtiden. Jag brinner också för att hjälpa och stötta unga spelare och se dem lyckas. Jag hoppas kunna hjälpa klubbens juniorer att utvecklas som spelare och ta sig vidare i sina karriärer, avslutar Sparv.

ANDRA LÄSER